Syrië meldt terugtocht troepen
DAMASCUS – De Syrische regering heeft dinsdag aan het eind van de ochtend gemeld dat de regeringstroepen zich uit de steden en dorpen terugtrekken. Dat is in lijn met het vredesplan van de VN-gezant Kofi Annan.
Eerder dinsdagochtend hadden diverse internationale bronnen al de conclusie getrokken dat het vredesplan waardeloos was, omdat de deadline van dinsdagochtend om 5.00 uur niet werd gehaald. Na overleg met zijn Russische collega Lavrov meldde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Muallem, echter toch de terugtrekking. Hij noemde de stap een teken van goede wil van de kant van de regering om het vredesplan uit te voeren.
Tegenstanders van het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad zeiden echter dat het geweld doorging. Volgens hen vuurden tanks van het regeringsleger toch granaten af op de steden Hama en Homs. Eerder meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten beschietingen in de noordelijke provincie Aleppo. In het noordoosten van Syrië zijn volgens het Observatorium zes militairen gedood.
In andere steden waren nog wel tanks aanwezig, maar was het relatief rustig.
De Syrische regering had zondag gezegd alleen te zullen terugtrekken na schriftelijke garanties van de oppositiekrachten dat zij hun wapens zullen neerleggen.
Het Vrije Syrische Leger heeft deze garanties niet gegeven. China riep dinsdag zowel het regime van Assad als de oppositie op onmiddellijk te voldoen aan de bepalingen van Annans vredesplan. Rusland deed een dringend beroep op de Syrische oppositie om ervoor te zorgen dat in Syrië een staakt-het-vuren wordt bereikt. Volgens het vredesplan zou een volledig staakt-het-vuren donderdag ingaan.
Het regime-Assad heeft de afgelopen week de aanvallen op zijn tegenstanders juist opgevoerd. Volgens activisten zijn er de afgelopen twee dagen zeker 125 doden gevallen. Sinds de opstand tegen het regime ruim een jaar geleden uitbrak zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties al zeker 9000 mensen om het leven gekomen.
Peking schaarde zich dinsdagochtend achter Annans zespuntenplan om het geweld in Syrië te beëindigen en wil omstandigheden creëren die een politieke oplossing voor de crisis moeten versoepelen. Inmiddels is de termijn verlopen waarbinnen president Assad zijn troepen diende terug te trekken uit de verschillende brandhaarden in het land, een voorwaarde voor het bestand dat later deze week moet ingaan.