„Doe die gordijnen open!” zei Luther, „God leeft!”
EDE – „Jezus is geen Mugabe of Napoleon, mannen die gediend willen of wilden worden. Hij wil dienen. „Waarmee kan Ik jou van dienst zijn?” vraagt Hij. „Jouw verlegenheid is Zijn gelegenheid, om Zijn Naam te laten schitteren.””
Dat zei dr. W. van Vlastuin gistermiddag in de Zuiderkerk in Ede tijdens een paasappel van de HHJO en het LCJ, jongerenorganisaties van de Hersteld Hervormde Kerk en de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Dr. Van Vlastuin, docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie, sprak over het thema ”Met Hem!”. Ds. A. van der Zwan, christelijk gereformeerd predikant in Sliedrecht, refereerde over ”Voor jou?!”.
Dr. Van Vlastuin sprak over de woorden uit Mattheüs 28: „Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.” Volgens de predikant lijkt soms het tegendeel waar te zijn. „Daar worstelde Luther ook mee toen alles tegenzat. Op een dag sloot zijn vrouw Käthe de gordijnen, alsof er rouw in huis was. „Wie is er gestorven?” vroeg Maarten aan haar. „God is dood”, zei Käthe toen.”
„Wat kan God ermee bedoelen dat Hij nu niet al Zijn macht toont?” vroeg dr. Van Vlastuin zich af. „Dictators als Kim Jong Il laten door indrukwekkende paleizen en grootse parades hun macht zien. God doet het heel anders. Al scheen het Luther toe dat de duivel alle kracht had, God moest sterker zijn. „Doe die gordijnen open!” riep hij. „God leeft!” Wij zien nog niet dat alle dingen aan Jezus onderworpen zijn. Soms moet dat door de crisis heen. Pas bij de wederkomst zal iedereen erkennen dat Jezus de Koning is.”
Jezus maakt Zijn macht heel duidelijk bekend aan Zijn discipelen, aldus de predikant. „Toch is het geen koninkrijk zoals wij het ons voorstellen. Jezus is geen Mugabe of Napoleon, mannen die gediend willen of wilden worden. Hij wil dienen. Waarmee kan Ik jou van dienst zijn? vraagt Hij. Jouw verlegenheid is Zijn gelegenheid, om Zijn Naam te laten schitteren.”
Ds. Van der Zwan sprak naar aanleiding van Johannes 20. „Is in jouw hart de blijdschap die de discipelen hadden om het goede nieuws van Pasen?” vroeg hij. „Is dit goede nieuws er ook voor jou of twijfel je nog?”
Volgens de predikant heeft het twijfelen niet zozeer met het karakter van Thomas te maken. „We twijfelen voortdurend aan de goedheid en betrouwbaarheid van God. We hebben altijd te maken met de macht van het ongeloof en met geestelijke eigenwijsheid.” Thomas’ houding is niet vruchtbaar: de blijdschap van de discipelen valt hem pas een week later ten deel. „Thomas heeft allerlei gedachten over wat hij moet zien en doen voor hij gelooft in Pasen. Herken je dat bij jezelf? Als je zo onder de paaspreken hebt gezeten, is er grote kans dat je teleurgesteld bent. Het ging niet zoals je gehoopt had. Je kreeg dat briefje uit de hemel niet.”
Thomas moet Jezus Zelf ontmoeten om te geloven. Dat kan nu niet meer. „Jezus zegt echter tegen Zijn discipelen: „Ontvang de Heilige Geest.” Het getuigenis van de Geest klinkt nog steeds. Net als het Woord van God. Wacht je nog steeds op een bijzonder gevoel of ogenblik? Pak je Bijbel eens en kijk er goed naar. Dat is pas bijzonder! Daardoor kun jij het ook gaan geloven: Hij leeft!”