Binnenland

Enorme groei dementerenden door ongezonde leefstijl

AMSTERDAM – Nederland wacht een explosieve groei van het aantal dementerenden tussen de 50 en 60 jaar. Dat hebben vier hoogleraren van de VU en het VU Medisch Centrum dinsdag voorspeld in de Volkskrant.

Binnenlandredactie
10 April 2012 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 20:24
Foto ANP
Foto ANP

Deze vorm van dementie is voor een groot deel het gevolg van de ongezonde leefstijl van deze mensen in hun jonge jaren. De hoogleraren noemen het probleem van obesitas onder jongeren „zwaar onderschat” en roepen op overgewicht beter aan te pakken.

Volgens de hoogleraren bestaat er een regelrecht verband tussen een ongezonde leefstijl op jeugdige leeftijd en dementie. „In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven bederven”, aldus Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, in.

Het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes stijgt snel, constateerde Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht. Hij verwacht dat er in 2025 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn. Van hen heeft 85 procent overgewicht of obesitas. De kans dat zij op jonge leeftijd gaan dementeren is relatief groot, aldus Seidell in de Volkskrant.

Nu al telt Nederland 75.000 kinderen met obesitas. Seidell noemt het jonge mensen in een oud lichaam. „We weten dat ze rond hun dertigste zullen overlijden.” Daarnaast lijden 500.000 kinderen aan overgewicht, en dat aantal neemt toe.

De gemiddelde leeftijd van patiënten met alzheimer is nu nog tussen de 70 en 80 jaar. De verwachting is dat het aantal vroegdementerenden als gevolg van een ongezonde levenswijze zal toenemen. Slechts 1 procent van die toename wordt verklaard door erfelijke factoren.

Dementie is een terminale ziekte. Van de 85-jarigen lijdt 48 procent aan de ziekte. Vanaf het moment dat de ziekte zich openbaart, leeft de patiënt nog zes tot twaalf jaar.

Seidell noemt de foute leefstijl van de jongeren een sluipmoordenaar: al op jonge leeftijd ondervinden de hersenimpulsen grote schade door een ongezonde levenswijze. Ook Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan het UMC Utrecht, omschreef de toename van dementie op jonge leeftijd als een „gigantisch probleem.” De jongste dementerende in het VUmc is 29 jaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceert morgen een rapport waarin tot 2040 niet alleen in Nederland, maar wereldwijd een verdrievoudiging van het aantal dementerenden wordt voorspeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer