Waterstand Rijn nadert recordlaagte
De waterstand in de Rijn bij Lobith nadert de laagste stand die ooit gemeten is. Het waterpeil staat dinsdag op 7.40 meter boven NAP. Voorzien is een stand van tien centimeter lager op donderdag. De laagste waterstand ooit was 7.22 meter boven NAP op 13 september 1991.
Dat heeft een woordvoerder van het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad gezegd. De situatie dinsdag geeft volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat nog geen aanleiding om nieuwe waterbeheersmaatregelen in te stellen, zo zei een woordvoerster dinsdag.
Het valt niet te voorspellen of het record van 1991 gebroken zal worden. Wel staat vast dat er in het zuiden van Duitsland, waar het Rijnwater vandaan moet komen, op de middellange termijn geen regenval van betekenis wordt verwacht. Het Duitse weerbureau Meteomedia denkt dat de rivier bij Düsseldorf donderdag lager dan ooit zal staan.
De afvoer van rivierwater in Nederland was dinsdag naar 980.5 kubieke meter per seconde gezakt, weer 27 kubieke meter minder dan maandag. Het kan echter nog veel minder, want op 4 november 1947 voerde de Rijn nog maar 6.20 kubieke meter water per seconde af. Voor de scheepvaart geldt door de lage waterstand en de verminderde stroomsnelheid sinds maandag een beperking van de vaargeulen op plekken waar sprake is van betonning en beschoeiing in de rivieren.
De temperatuur van het water in de rivieren steeg dinsdag een halve graad naar 27,3 graden Celsius. Dat komt volgens het Infocentrum omdat het maandag en dinsdag weer tropisch warm is in het oosten van het land. Het KNMI verwacht dat de ergste hitte woensdag voorbij is. Als de lucht minder warm is verdampt er minder water en warmt het water minder snel op. Alle waterdeskundigen houden de situatie scherp in de gaten, aldus de woordvoerster van het ministerie.