Binnenland

„Jeugd overziet gevolgen van dreigtweet niet”

AMSTERDAM (ANP) – De politie moet elke dreigtweet serieus nemen en in behandeling nemen. „De politie moet een voorbeeld stellen dat jongeren niet cool of stoer zijn als ze bijvoorbeeld dreigen hun school op te blazen of mensen neer te schieten”, aldus socioloog Albert Benschop van de Universiteit van Amsterdam.

5 April 2012 15:11Gewijzigd op 14 November 2020 20:20
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

De politie houdt steeds vaker jongeren aan voor het versturen van dreigtweets, zoals deze week twee jongens van 14 jaar uit Waddinxveen en drie tieners uit Friesland. „Kopieergedrag”, zegt Benschop. „Dat hoort bij het jong zijn, grenzen verkennen en spannende dingen doen.” Jongeren hebben volgens Benschop nog nauwelijks een perspectief om hun gedrag in te plaatsen. „Ze overzien het gevolg van hun daden niet. En schrikken zich vervolgens helemaal rot als de politie zo serieus met hun ’grap’ omgaat.”

Het gedrag komt het meest voor bij jongens. „Het is een misplaatste vorm van stoer doen en de mannelijkheid tonen.” Twitter is een redelijk anoniem medium en daardoor is het relatief eenvoudig om mensen verbaal te vernederen of dreigementen te uiten.”

Van Benschop vindt dat het gedrag van met name deze jongens structureel aangepakt moet worden. „Jongeren moeten een ander beeld krijgen van wat stoer gedrag is en wat niet. Het is niet stoer om te dreigen met geweld of om een meisje een slet te noemen.”

In plaats van incidentenpolitiek of een door de overheid bedachte campagne, zou het volgens de socioloog nuttig zijn als jongeren zelf betrokken worden bij voorlichting. „Het is veel effectiever om het probleem van binnenuit aan te pakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer