Thuis in West is diaconaal en missionair
ROTTERDAM – Als de vlag uithangt, staan bij Thuis in West, een missionair en diaconaal project in Rotterdam-Middelland, de deuren open. Deze middag kunnen kinderen uit de wijk er terecht voor huiswerkbegeleiding. Faith (11): „Hier gaat leren lekker snel.”
Woensdagmiddag; de Eloutschool, een protestants-christelijke school in Rotterdam-Middelland, stroomt leeg. Blank en bruin komen naar buiten. Op de stoep voor de school staat Mirjam Zuidbroek (22), samen met haar aanstaande man David Ploeg (27) lid van het kernteam van Thuis in West. Een blond meisje met een paardenstaart en een paarse jas loopt naar Mirjam toe. „Ha Sophie, ga je mee?” Ook Naomi en Faith sluiten zich bij Mirjam aan.
Even later zit het drietal in de bovenzaal van het pand van Thuis in West aan de Claes de Vrieselaan. Mirjam schenkt limonade in. De drie meiden pakken ondertussen hun huiswerk. Dan is het stil in de klas. Naomi studeert voor een aardrijkskunderepetitie de volgende dag. „Ik ben niet zo goed in leren en ik vind het fijn als iemand mij hier bij helpt.” Ook Faith vindt het prettig om bij Thuis in West haar huiswerk te maken. „Thuis ga ik toch snel achter de tv of op de computer. Hier gaat leren lekker snel en ik haal betere cijfers op school.”
Aan de ene kant organiseert Thuis in West, dat in februari officieel is gestart, sociale en maatschappelijke activiteiten. Deze zijn neutraal en toegankelijk voor iedereen. Dingemanse: „We willen onvoorwaardelijk dienstbaar zijn waar gaten vallen in het sociale netwerk van de wijk.”
Aan de andere kant wil Thuis in West ook werken aan het vormen van een nieuwe geloofsgemeenschap, die de plek van de opgeheven kerk kan innemen. „Vanuit de grote groep deelnemers zullen er zijn die zich willen verdiepen in levensvragen en zingeving. Voor hen houden we activiteiten die tot gesprek en discussie uitnodigen. Een Alpha-cursus of een Bijbelclub, een discussieavond of een kerstviering zijn daarbij denkbaar.”
Op dit moment biedt Thuis in West naast de huiswerkbegeleiding naschoolse opvang en een spelmiddag voor kinderen aan. De vlag hangt dan uit als teken dat iedereen welkom is.
Als er zingevingsactiviteiten zullen worden gehouden, bijvoorbeeld een Bijbelvertelling, dan hangt er een wimpel bij de vlag. „Op deze manier is het duidelijk voor de mensen uit de wijk. Bij neutrale activiteiten worden ze niet geconfronteerd met het christelijk geloof. Willen ze er wel meer over weten, dan kunnen ze daar zelf voor kiezen. We dringen niets op”, aldus Dingemanse.
In maart startte er een relatiecursus voor stellen uit de buurt die getrouwd zijn of samenwonen. Een bewuste keuze, volgens Dingemanse. „Tijdens de avonden worden neutrale thema’s besproken als communicatie, de verschillen tussen man en vrouw en het omgaan met conflicten, maar wel met de Bijbel als uitgangspunt. We gaan ervan uit dat Gods regels heilzaam zijn voor iedereen.”
De christelijke gereformeerde kerk in Oud-Beijerland is betrokken bij Thuis in West. Zij levert vrijwilligers en de kerkenraad biedt begeleiding aan de medewerkers.
„De Rotterdamse christelijke gereformeerde kerken hebben zelf flinke missionaire projecten of ze zijn te klein geworden om het nieuwe project goed te kunnen begeleiden”, verklaart Dingemanse.
In de toekomst hoopt Thuis in West het aantal activiteiten uit te breiden. Ideeën daarvoor zijn een koffiemorgen voor ouderen, een sportmiddag voor kinderen en vakantiespelmiddagen.
Dingemanse: „Wat ons draagt, is de belofte van God uit Psalm 72:11: „Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen.” Eigenlijk is die psalm een missionair gebed voor de stad. Hij werd gelezen tijdens de opheffingsdienst van de christelijke gereformeerde kerk in Rotterdam-West. De kanselbijbel werd daarna gesloten. Twee weken geleden werd die Bijbel ons pand binnengedragen en kwam Psalm 72 opnieuw aan de orde. Dat geeft hoop voor de toekomst.”
Thuis in West
Thuis in West is vorig jaar ontstaan na het opheffen van de christelijke gereformeerde kerk in Rotterdam-West (Coloniastraat) in 2009.
Toen deze gemeente stopte, bestemde ze de overgebleven gelden en middelen voor de start van een nieuw project voor gemeenschapsvorming in de Rotterdamse wijk Middelland. „De gemeenteleden wilden dat het Woord blijft klinken in de wijk”, legt Bram Dingemanse, lid van het kernteam, uit.
Een team van vier personen organiseert diaconale en missionaire activiteiten in de wijk. In eerste instantie richt het project zich op kinderen en gezinnen die betrokken zijn bij de Eloutschool, omdat die dichtbij staat en geen bredeschoolvoorzieningen heeft. In een later stadium zijn de activiteiten toegankelijk voor de hele wijk.