Kabinet lapt adviezen Raad van State aan zijn laars
DEN HAAG – In het afgelopen jaar bracht de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, vijftig negatieve adviezen uit over wetsvoorstellen: bijna 10 procent van het totaal. Het mocht niet baten. Wetsvoorstellen tot het instellen van een boerkaverbod, verhogen van de minimumstraffen of een verbod op dubbele paspoorten, waarover de Raad van State kritisch was, gingen toch naar de Tweede Kamer.
Dat schrijft dagblad Trouw op zijn website.
In een interne mail van een hoge ambtenaar, die in het bezit is van dagblad Trouw, wordt gesproken over een ”cultuur van minachting” binnen de regering over adviesorganen.
Donderdag presenteerde de Raad van State het jaarverslag. Daarin schrijft de raad dat we niet te lichtvaardig moeten omspringen met bestaande instituties, constitutionele zeden, publieke omgangsvormen en staatsrechtelijke regels. Dat is juist in zo’n onrustige tijd als nu riskant.
De stabiliserende rol van instituties (als de Raad van State) en genoemde regels en afspraken wordt belangrijker naarmate de maatschappelijke veranderingen sneller gaan en minder voorspelbaar zijn, aldus de Raad. Natuurlijk moeten ze ook van tijd tot tijd worden aangepast, maar dat is pas wenselijk als de maatschappelijke veranderingen zich rustig ontwikkelen.
„De discussie voeren wanneer maatschappelijke veranderingen zich in een stroomversnelling bevinden, betekent dat men ankerpunten wegneemt op een moment dat houvast juist nodig is”, waarschuwt de Raad. „Dan wordt alles voorwerp van politieke krachtmeting. Daar is de samenleving niet mee gediend.”
De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft over 2011 meer dan 14.500 juridische procedures afgehandeld en 510 adviezen over plannen van het kabinet uitgebracht. 2011 was het laatste jaar onder vicepresident Herman Tjeenk Willink. Hij is inmiddels opgevolgd door oud-minister Piet Hein Donner.