Rollebollen rondom de rolstoelrace
Camping: De Ruimte, Dronten, camping met aanpassingen voor gehandicapten, zeventig standplaatsen.
Kampeerders: Karst (42) en Janny (42) Lovers uit Heukelum (bij Gorinchem) en hun kinderen Elize (16), Mireille (13), Karst jr. (7) en Yvonne (5).
Waarom deze camping? Janny: „Vanwege de handicap van onze zoon. Hij is geboren met een lage spina bifida (open rug) en kan daardoor niet lopen.” Karst: „ We zijn altijd echte kampeerders geweest. Na de geboorte van Karst weken we uit naar vakantiehuisjes vanwege de voorzieningen. Maar deze camping biedt ook alles wat we nodig hebben: aangepaste toiletten en douches en alles is goed toegankelijk.” Janny: „We vonden deze camping via internet. Onze eerste reactie was: In de polder? Kun je daar kamperen? Het leek ons niks. Toen we hier aankwamen schrokken we even: zoveel rolstoelers… Maar na een paar dagen zie je dat niet meer en ga je de mens achter de rolstoeler zien. Er wordt heel open over handicaps gepraat.
’s Avonds als de kleintjes naar bed zijn doen de ouderen een rolstoelrace over het terrein met elektrische rolstoelen. En bij de activiteiten kan iedereen meedoen, ongeacht zijn of haar handicap.”
Hoe lang? Karst: „Twee weken.”
Uitrusting: Een gehuurde bungalowtent, compleet met inrichting. En een extra slaaptent „voor de meiden”, zoals Karst het zegt.
Kosten: Huur van de volledig uitgeruste bungalowtent kost per week 330 euro. Daarnaast kosten voor boodschappen en uitjes. Janny: „We willen nog een keer een rondvaart gaan maken, maar we zoeken nog een schip waar je met de rolstoel op kunt.”
Voordelen van kamperen: Janny: „Je bent buiten, daar rust je echt van uit.” Karst: „Op de camping ben je één grote familie. We hebben heel gezellige contacten met anderen. Je praat ’s ochtends met mensen als je broodjes gaat halen. Toen we pas
’s nachts onweer hadden, kwam iedereen naar buiten. We hadden zo een pyamafeestje kunnen bouwen. Voor onze zoon is het ook geweldig. Thuis doe je automatisch toch een beetje voorzichtig met hem. Hier is de mentaliteit dat je met alles mee moet kunnen doen. Geweldig. En, o ja, de mobiele telefoon heeft hier geen ontvangst. Heerlijk rustig.”
Nadelen: Karst: „Je moet meer improviseren. We hebben hier geen grote koelkast.” Janny: „Het wordt heel erg warm in de tent. We hebben veel last van vliegen en muggen. Maar misschien komt dat ook wel door het weer. Voor de kinderen is het soms slikken dat er telkens vriendjes weggaan waarmee ze net zo goed kunnen opschieten.”
Wat te doen bij dagenlang regen? Janny: „Daar komen we wel doorheen. Een spelletje doen in de kantine, een kacheltje kopen en naar een binnenattractie gaan.” Karst: „Met de temperaturen van dit moment lijkt het er niet echt op dat dat nodig is. Ik maak me geen zorgen daarover.”
Kamperen is tobben? Karst: „Een van de kinderen had het over ”kramperen”. Eerlijk is eerlijk: kamperen heeft de naam dat het een armeluisvakantie is, zeker als je in Nederland blijft. Maar wij genieten elke dag met volle teugen.” Janny: „Als je er niet van houdt, is kamperen inderdaad tobben. Voor ons was het wel even wennen aan het bed, maar dan heb je het ook wel zo’n beetje gehad.”
Geen camping, wat dan? Karst: „Ik denk een huisje. Voor Karst moeten we iets hebben dat aangepast is.” Janny: „Maar een huisje heeft ook nadelen.” Karst: „Twee jaar geleden zaten we in een huisje vlak bij ”Het Dorp” in Arnhem. Van alle gemakken voorzien, maar wél op het terrein van een instelling. Er was weinig vertier, voor toeristische attracties moest je echt in de auto stappen.”
Leukste campingervaring? Janny: „Dat Karst er zo zelfstandig op uittrekt. Thuis is-ie met geen stok naar buiten te krijgen en hier moet je moeite doen om hem ’s avonds om halfelf naar binnen te krijgen. Soms komt hij terug met een kletsnatte rolstoel dankzij een watergevecht. Prachtig! Gisteren heeft hij hier zelfs z’n zevende verjaardag gevierd. Alle familie is hier op bezoek geweest. We mochten de koelkast in de kantine gebruiken voor het gebak.”