Economie

Leren prioriteiten stellen op vrouwendag RMU

GOUDA – Leven wij of worden wij geleefd? Over dat thema dachten 200 vrouwen gisteren na tijdens een studiedag van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU). Wanneer bereik je de gevarenzone? Dr. H. van den Belt: „Als bidden niet méér is dan het voorleggen van je agendapunten.”

4 April 2012 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 20:18
Dr. H. van den Belt. Foto RD, Anton Dommerholt
Dr. H. van den Belt. Foto RD, Anton Dommerholt

De zussen, vriendinnen, moeders en dochters die in de aula van Driestar Educatief in Gouda zaten, hadden geluk. De RMU-vrouwendag was binnen enkele dagen na de eerste aankondiging uitverkocht en zij waren dus net op tijd geweest. Wellicht had de grote belangstelling te maken met het thema, dat een link legde met de huidige economische crisis.

Dr. Van den Belt, universitair docent namens de Gereformeerde Bond, ging daar dieper op in. „Houd ik mijn baan? Gaan we het redden met onze hypotheek? Hoe zal het straks gaan met mijn pensioen?” Vragen waar we met name in deze tijd mee kunnen zitten. En natuurlijk zijn dat thema’s die ons leven kunnen raken. Maar in hoeverre verlammen deze onzekerheden ons?”

Dr. Van den Belt verwijst naar de Bergrede, waarin de Heere Jezus de vinger legt bij zorgen over dagelijkse dingen: over wat we eten zullen, of waarmee we ons kleden zullen. „Hij wijst daarbij omhoog, naar de vogels. De Vader voedt ze. Durven wij ook in het vertrouwen dat Hij voor ons zorgt te leven?”

De universitair docent illustreert zijn betoog met een verhaal. „Twee vrienden liepen eens door de stad. De ene, een indiaan, zei: „Stil eens, ik hoor een krekel.” „Jullie indianen hebben duidelijk een beter gehoor”, zei de ander. De indiaan pakte daarop een muntje en liet het op de grond vallen. Verschillende mensen keken op. Waarop de indiaan zei: „Dat geluid was even hard als dat van de krekel. Het is dus maar net waarop je gericht bent.”

Een graadmeter om te kijken of we wel echt op God zijn gericht, is volgens de predikant het gebed. „Natuurlijk mogen we onze dagelijkse zorgen aan Hem voorleggen. Maar blijft het daarbij? Hij weet immers toch al wat we nodig hebben. Het gaat echter om een andere vraag: Ben ik aan het overleven of durf ik me ook over te geven?”

Coach Bouwina Schuttel van Schuttel Consulting ging als tweede spreker in op het thema ”Prioriteiten stellen”. „Als we geen prioriteiten stellen, dreigen we op een gegeven moment kopje-onder te gaan in alle werkzaamheden.”

Ze geeft aan dat vrouwen vaak bezig zijn met brandjes blussen. „We komen dan alleen maar toe aan zaken die directe actie vragen. Zoals een formulier dat ingevuld moet worden omdat het diezelfde morgen nog mee moet naar school. Maar dat ding lag er al een paar dagen.”

Hoe je prioriteiten stelt? Een paar tips die Schuttel de vrouwen meegaf: „Maak elke dag of week een overzicht met alle werkzaamheden. Plan de taken die urgent én belangrijk zijn eerst. Laat ook plekken in je agenda leeg, zodat je tijd hebt voor onverwachte zaken.”

Na de lunchpauze waren er diverse workshops te volgen. In een daarvan belichtte personal organiser Hisca Weggeman het organiseren van huis en werkplek. „Ik hoor vaak van mijn klanten dat ze zich geleefd voelen, omdat ze geen greep meer op hun omgeving hebben”, zei Weggeman.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst reikte ze onder meer de driestapelsmethode aan om tot opruimen te komen. „Wat door je handen gaat, leg je op een van de drie stapels: bewaren, weggeven of weet ik nog niet. Stapel 1 gaat de kast weer in. Stapel 2 gaat meteen weg. En stapel 3 stop je in een doos en die bekijk je na een paar maanden nog eens. Vaak kun je dan veel gemakkelijker een beslissing nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer