Economie

„Portugal heeft geen nieuwe steun nodig”

LISSABON (ANP/RTR/AFP) – Portugal ligt op schema bij het bestrijden van zijn financiële problemen en heeft geen nieuw reddingspakket nodig. Dat zeiden toezichthouders van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag.

3 April 2012 15:25Gewijzigd op 14 November 2020 20:17

Volgens de trojka heeft Portugal „opmerkelijke” resultaten geboekt bij het terugdringen van het eigen overheidstekort. De toezichthouders verwachten daarom dat het land, zoals gepland, vanaf 2013 geen beroep meer hoeft te doen op noodsteun.

Portugal kreeg vorig jaar 78 miljard euro aan noodleningen toegezegd van de EU en het IMF om het land te helpen zijn financiën weer op orde te krijgen. Dankzij die noodkredieten hoeft Portugal tot 2013 geen langlopende leningen aan te gaan op de financiële markten. Woensdag meldt Portugal zich wel voorzichtig op die markten, met de uitgifte van een nieuwe lening voor 18 maanden. Dat is de langste looptijd sinds het land door Europa en het IMF werd gered.

„Portugal houdt zich buitengewoon goed aan de voorwaarden voor de hulp. Wij gaan ervan uit dat dit programma volstaat”, aldus een woordvoerder van de trojka. „Of Portugal de markten kan overtuigen, is uiteraard een andere vraag.”

Portugal wist het overheidstekort vorig jaar terug te dringen van 9,8 procent in 2010 tot 4,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee was het gat op de begroting aanzienlijk kleiner dan het doel van 5,9 procent dat voor 2011 was gesteld. De forse daling kwam voor een groot deel door de eenmalige overboeking van middelen uit pensioenfondsen van de banken naar de schatkist. Voor 2012 wordt een tekort van 4,5 procent verwacht.

De trojka waarschuwde echter ook voor belangrijke risico’s. Alle bezuinigingen gaan namelijk ten koste van de economische groei. Dit jaar krimpt de Portugese economie naar verwachting met 3,3 procent. Voor volgend jaar wordt slechts een groei van 0,3 procent voorzien.

De werkloosheid in Portugal is in februari opgelopen tot 15 procent van de beroepsbevolking. Veel verbetering wordt op dat vlak de komende 2 jaar niet verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer