Onderzeeboot Bruinvis naar Golf
De Hr. Ms. Bruinvis, een van de vier onderzeeboten van de Koninklijke Marine, is op weg naar de Golf. In het kader van de internationale strijd tegen het terrorisme wordt de duikboot ingezet voor „informatieverzameling.”
De marine is niet blij met de onthulling van de naam van de onderzeeër. Uit „militair-strategische overwegingen” maakt men liever niet bekend welke Nederlandse duikboot is ingezet bij de door de Amerikanen geleide operatie ”Enduring Freedom”.
Maar het is de bevelhebber der zeestrijdkrachten, vice-admiraal Cees van Duyvendijk, zelf die de identiteit onthult. In een interview met het maandblad van de marine, ”Alle Hens”, noemt hij de naam van de Bruinvis.
Helemaal vreemd is de inzet van de Bruinvis niet. Van de vier diesel-elektrische onderzeeboten van de Walrus-klasse waarover de marine beschikt, is de helft operationeel. De Dolfijn ligt in het dok, de Zeeleeuw wacht op een dokbeurt en de Walrus is niet inzetbaar.
De Bruinvis zwemt dus straks in de Golf. Het schip is 68 meter lang, 8,5 meter breed, kan onder water 20 knopen halen en is bewapend met vier torpedobuizen. Aan boord zijn vijftig bemanningsleden.
De marine is deze dagen druk met de militaire bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme. Maandagmiddag vertrekken maar liefst drie fregatten tegelijk vanuit Den Helder. Eén gaat er naar het gebied rond het Arabisch schiereiland, één naar het Caraïbisch gebied en één in NAVO-verband naar het oosten van de Middellandse Zee. Tot uitzending van de fregatten is in november vorig jaar door het kabinet besloten.
Marinebaas Van Duyvendijk zegt in ”Alle Hens” dat veel mensen zich door de operaties bewust worden van het belang van de marine voor vrede en veiligheid. Om daar meteen een verlanglijstje aan te plakken. „De nieuwe luchtverdedigings- en commandofregatten moeten in de toekomst worden uitgerust met kruisraketten. We missen de lange arm om doelen te kunnen aanpakken vanaf zee.”
Het fregat Hr. Ms. Van Amstel voegt zich nabij het Arabisch schiereiland bij de Philips van Almonde. Dit schip vertrok op 10 december uit de Helderse marinehaven en vaart inmiddels in het kader van de internationale operatie ”Enduring Freedom” in de buurt van vooral Amerikaanse schepen. De taken van de twee Nederlandse fregatten zullen bestaan uit waarneming, inlichtingenverzameling, escorte en beveiliging.
Ook twee Orions van de marineluchtvaartdienst gaan die kant op. Een andere Orion en het fregat Abraham van der Hulst worden als extra eenheden ingezet voor antidrugsoperaties in het Caraïbisch gebied. Begin februari moet het fregat rond de Nederlandse Antillen aan het werk zijn. Het vervangt hier Amerikaanse schepen die naar elders zijn gedirigeerd.
Ten slotte vertrekt maandag de Hr. Ms. Witte de With. Dit schip gaat voor drie maanden naar het NAVO-vlootverband in het oosten van de Middellandse Zee. Het fregat lost hier de Van Nes af, die inmiddels terug is in Nederland.
Het kabinet noemde eind vorig jaar de inzet van de fregatten, de Orions, een KDC-10-tankervliegtuig (dat nog niet vertrokken is) en een onderzeeboot een „verantwoorde bijdrage aan de strijd tegen het internationale terrorisme.” De Tweede Kamer stemde in met de uitzending. Met het materieel gaan in totaal 800 militairen mee.
Inmiddels staan ook 200 soldaten van de Luchtmobiele Brigade klaar om op de grond in Afghanistan als onderdeel van een internationale vredesmacht aan de slag te gaan. Zes F-16-gevechtsvliegtuigen worden binnenkort eveneens naar de regio gestuurd.