Economie

Gedupeerden Easy Life dagen AFM, DNB en OM

WAALWIJK (ANP) – Een grote groep beleggers in het failliet verklaarde Helmondse bedrijf Easy Life sleept de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechter. De 275 verenigde beleggers zeggen dat de drie partijen nalatig zijn geweest omdat ze lang wisten dat hun inleg niet werd geïnvesteerd en toch niet in actie kwamen.

2 April 2012 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 20:15
Foto ANP
Foto ANP

Volgens meest recente berekeningen investeerden ongeveer 500 mensen 42,5 miljoen euro in Easy Life. Maar van het geld werd slechts 9 miljoen euro belegd in Amerikaanse levensverzekeringen. In september 2008 greep het OM in en werden de directeuren van het bedrijf gearresteerd. Nadien ging Easy Life failliet. De grootste groep beleggers heeft tot dusver geen cent terug gezien.

De stichting Gedupeerden Easy Life zegt dat de AFM, DNB en OM al wisten van de oplichting toen nog maar weinig mensen geld hadden belegd. „Door dat niet op meteen naar buiten te brengen hebben nog meer mensen hun vaak zuurverdiende euro’s belegd”, zegt hun advocaat Rob Silvertand in een verklaring die maandag verschijnt.

Silvertand: „Ondanks vroegtijdige kennis van de fraude heeft het zo’n 2,5 jaar geduurd tot het OM ingreep. Hadden deze drie instanties hun bevoegdheden om te waarschuwen gebruikt dan hadden zij veel leed kunnen voorkomen.”

Op de rol van met name de AFM is al eerder kritiek geweest. De curatoren van Easy Life constateerden ruim drie jaar geleden al dat de AFM al eind 2005 berichten kreeg van verontruste beleggers. In mei 2006 wist de toezichthouder dat inleg niet werd belegd. „De AFM was in een vroegtijdig stadium op de hoogte van het malafide karakter van het beleggingsproduct. Curatoren hadden zich kunnen voorstellen dat de AFM de beleggers wél had gewaarschuwd”, schreven ze destijds.

Begin 2007 deed de AFM aangifte tegen directeur Frans O. Het Openbaar Ministerie heeft eerder al laten weten dat er op dat moment te weinig aanleiding was voor een strafrechtelijk onderzoek. De suggestie dat onnodig veel beleggers zijn gedupeerd, werd kort na de arrestatie van de betrokkenen al tegengesproken.

AFM, DNB en OM hebben de dagvaardingen voor de collectieve procedure kort voor het weekeinde ontvangen. Ze wijzen tot nu toe iedere aansprakelijkheid af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer