Minder werkzoekenden in noordelijke Randstad
RIJSWIJK (ANP) – Het noorden van de Randstad, onder meer Amsterdam en Utrecht, ziet de afgelopen jaren het aantal werkzoekenden fors afnemen. De zuidelijke vleugel, met onder meer Rotterdam en Den Haag, kampt juist met een stijging.
Dat blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van gegevens over 2010 en 2011 op postcodeniveau van de uitkeringsinstantie UWV. Vrijwel alle wijken in Amsterdam en Utrecht zagen het aantal niet-werkende werkzoekenden die staan ingeschreven bij het UWV afnemen. In de andere steden was er juist in bijna alle postcodegebieden een stijging.
In de gemeente Amsterdam stonden in januari 2010 43.276 mensen bij het UWV ingeschreven, terwijl dat er in januari van dit jaar nog maar 28.277 waren. Utrecht kent dezelfde trend, maar in mindere mate. Rotterdam ging in deze periode van 34.055 naar 36.381 geregistreerde werkzoekenden en Den Haag van bijna 19.000 naar ruim 21.000.
Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de universiteit in Groningen, weet er wel een verklaring voor. „Rotterdam is een traditionele industriestad, terwijl in Amsterdam en Utrecht de dienstensector veel dominanter is. Den Haag is een ander verhaal: wel een grote dienstensector, maar vooral bij de overheid en daar stagneert door bezuinigingen de groei.”
Rotterdam kent volgens hem twee problemen. De regionale economie is er kwetsbaarder voor een recessie en het opleidingsniveau van de beroepsbevolking is er lager. Uit UWV-gegevens blijkt dat in Amsterdam ongeveer de helft van de werkzoekenden laag opgeleid is. In Rotterdam is dat zo’n 65 procent. Het gaat dan om mensen die basisonderwijs, vmbo, mbo-1 en mbo-algemeen hebben gehad.
Volgens arbeidsmarktdeskundige Jacqueline Toxopeus van het UWV is Rotterdam inderdaad „zwaar conjunctuurgevoelig.” Ze onderschrijft ook dat het opleidingsniveau van werkzoekenden in die regio een probleem is. „Daar zit de crux, er zijn op zich wel vacatures, maar die sluiten vaak niet of niet goed aan op de werkzoekenden. Er wordt steeds meer om opleidingen gevraagd. Het gat wordt alleen maar groter. Neem bijvoorbeeld een automonteur, die hoeft niet meer alleen maar te sleutelen, maar moet ook verstand hebben van computers en elektronica.”
De arbeidsmarkt in Amsterdam heeft minder te maken met deze problemen. De stad heeft een omvangrijke collectieve sector, veel zakelijke dienstverlening. Volgens het UWV beginnen die sectoren weer licht op te krabbelen.