„Bangalijst voor meisjes heel moeilijk”
ROTTERDAM – Voor meisjes is het „emotioneel heel moeilijk” om op een ”bangalijst” te staan, een op internet circulerend rijtje van vermeende sletten. Dat zegt prof. dr. Peter Nikken, bijzonder hoogleraar mediaopvoeding, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Als jonge meisjes worden uitgemaakt voor hoer, hakt dat er fors in. „Ze zijn volop in ontwikkeling wat betreft de hormonen. Ze maken hun eerste verliefdheden mee, hebben hun eerste relaties. Je wilt absoluut niet voor hoer uitgemaakt worden.”
Deze dagen circuleren berichten over bangalijsten op internet, waarbij het woord ”banga” duidt op slet. Op de lijst staan namen van meisjes die het gemakkelijkst te bewegen zouden zijn tot seksuele handelingen. De politie roept gedupeerden op aangifte te doen wegens smaad.
Vrijdagmorgen werd bekend dat een scholengemeenschap in Meppel naar de politie is gestapt omdat ze op een bangalijst is gestuit waar namen van meisjes van de school op stonden. Recent werd een leerling van een school in Almere geschorst wegens betrokkenheid bij het maken van een bangalijst.
Het „kwalijke” van bangalijsten is dat de namenrijtjes tot in lengte van dagen een meisje kunnen achtervolgen, stelt Nikken, ook specialist jeugd en media bij het Nederlands Jeugdinstituut. „Als iemand vroeger op school werd gepest, had hij daar thuis niet direct last van. Nu zijn kinderen nergens meer veilig. Ze kunnen op hun mobiele telefoon zien dat hun ook ’s avonds het leven zuur wordt gemaakt.”
Anderzijds wil Nikken de „hype” rond bangalijsten niet al te groot maken. „Dat jongeren elkaar voor rotte vis uitmaken, gebeurde vroeger ook. Toen werden seksueel getinte beledigingen met viltstift op de muur van het toilet gekalkt. Ook toen maakten jongens lijstjes van meisjes die volgens hen een makkelijke prooi waren.”
Circuleert dit soort lijstjes vaker in sociaal lagere klasses?
„Uit onderzoek blijkt dat vmbo-leerlingen op seksueel gebied wat eerder experimenteren dan bijvoorbeeld havo- en vwo-leerlingen. Ik vermoed dat op vmbo-scholen dit soort lijsten wat eerder zal opduiken. Maar ik sluit zeker niet uit dat het fenomeen zich ook onder hoger opgeleide scholieren voordoet.”
Zijn allochtone leerlingen vaker betrokken bij zo’n soort fenomeen?
„We weten dat vooral Antilliaanse jongeren, meer nog dan hun Turkse en Marokkaanse leeftijdsgenoten, een wat andere seksuele moraal hebben dan autochtone jongeren. Mogelijk gaan bangalijstjes relatief vaker onder Antilliaanse jongeren rond, al zijn daar geen harde cijfers over.”
Ouders zitten nogal eens met de handen in het haar vanwege het internetgedrag van hun kinderen. Wat te doen?
„Ga als ouders in discussie met kinderen. Verbied niet domweg het gebruik van bijvoorbeeld Hyves of Facebook. Corrigeer kinderen zo nodig tussen neus en lippen door. Volwassenen hebben meer levenservaring en weten bijvoorbeeld beter welke persoonlijke informatie jongeren niet op internet zouden moeten prijsgeven.”