Buitenland

Verhit weekend voor Iraakse bezettingsmacht

Nieuwe aanslagen, onlusten en een verzengende hitte zijn de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht in Irak het afgelopen weekeinde opgebroken.

ANP/RTR
11 August 2003 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

Het Centrale Commando maakte zondag bekend dat zaterdag een Amerikaanse militair aan de extreme hitte is bezweken. Het konvooi waarin hij zat, reed op dat moment 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. De temperatuur was er opgelopen tot meer dan 50 graden.

Zaterdag werd bekend dat in verband met de hitte de Nederlandse mariniers in Irak twee maanden eerder worden afgelost, na vier maanden.

In de Zuid-Iraakse stad Basra was het twee dagen lang onrustig. Honderden inwoners van de havenstad gingen de straat op om te protesteren tegen de voedsel- en brandstofschaarste. Door uitval van de stroom werken koelkasten en airconditioning niet meer in de bloedhete stad. De betogers staken banden in brand en vernielden voertuigen.

In het geweld in Basra zijn zondag twee Irakezen om het leven gekomen en raakten er twee gewond. Een van hen maakte een fatale val toen hij op een Tsjechische legertruck probeerde te klimmen. Tsjechische militairen ondersteunen de Britten in Basra. Ze vuurden zondag waarschuwingsschoten af om de menigte op afstand te houden. De tweede Irakees die omkwam, is vermoedelijk geraakt door een afgedwaalde kogel. Zaterdag raakten vier Iraakse burgers gewond, net als zeven Britse militairen.

In een afzonderlijk incident in Basra doodden Iraakse schutters zondag een Nepalese Gurkha. De man was in dienst van een particuliere veiligheidsorganisatie en bracht post rond voor de VN. Afgezwaaide Gurkha’s uit het Britse leger gaan vaak voor veiligheidsorganisaties werken.

Het oproer in Basra ontstond zaterdag naar verluidt bij tankstations waar lange rijen wachtenden stonden. De woedende massa van enkele duizenden mensen trok vervolgens op naar het Britse hoofdkwartier in de stad en richtte haar agressie op Britse militairen die het gebouw beschermden. Later werd het kantoor van de hulporganisatie Medicins du Monde geplunderd. Na een relatief rustige nacht laaide het geweld zondag weer op.

Ook elders in Irak waren er incidenten. Twee Amerikaanse militairen en twee medewerkers van de Arabische nieuwszender al-Jazeera raakten zondag in Bagdad gewond toen vlak bij het legervoertuig waarin zij zaten een granaat ontplofte. Ook een aantal Iraakse burgers in de buurt liep verwondingen op. De granaat zou van de bovenste verdieping van het universiteitsgebouw naar beneden zijn gegooid.

In Hit, 160 kilometer ten westen van Bagdad, gooiden onbekenden zaterdag granaten naar een passerend Amerikaans legervoertuig. De chauffeur en de commandant raakten daarbij gewond. Amerikaanse versterkingen, die al snel op de plaats van het incident waren, openden het vuur. Een Iraakse man en zijn zoon werden daarbij gedood, zo’n tien mensen liepen verwondingen op door de kogels. In Tikrit reed een Amerikaans legervoertuig op een mijn. Daarbij vielen twee gewonden.

De guerrillastrijd tegen de Amerikaans-Britse bezetters zou worden gecoördineerd door leden van het terreurnetwerk al-Qaida die vanuit Saudi-Arabië en andere Arabische landen naar Irak zijn gekomen. Dat meldde The Sunday Times op basis van bronnen binnen de Amerikaanse strijdkrachten. De al-Qaida-strijders zouden een gelegenheidsalliantie hebben gevormd met voormalige hoge inlichtingenofficieren van Saddam Hussein.

Volgens de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, zijn honderden leden van de militante organisatie Ansar al-Islam in Irak en bereiden ze daar grote terroristische aanslagen voor. Bremer zei dat in een interview met de krant The New York Times, dat zondag is gepubliceerd. De Verenigde Staten verdenken de organisatie ervan banden te hebben met het terroristennetwerk al-Qaida. Bremer zei zaterdag al dat de aanslag op de Jordaanse ambassade, afgelopen donderdag, mogelijk het werk is van Ansar al-Islam.

Een aantal tot nu toe onbekende groepen van Iraakse islamisten heeft de aanslag op de Jordaanse ambassade overigens veroordeeld als „een daad van sabotage door spionnen en verraders.” Op een videoboodschap die zaterdag door de Arabische nieuwszender al-Arabiya werd uitgezonden, waren vijf gemaskerde mannen namens de fundamentalistische organisaties te zien. Een van hen riep op tot een guerrillaoorlog tegen de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht in Irak. Zondag werd opnieuw een videoboodschap op al-Arabiya uitgezonden waarin gewapende mannen dreigden met een guerrillaoorlog.

Afgelopen vrijdag heeft de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken onder Saddam Hussein zich overgegeven aan Amerikaanse troepen in Irak. Mahmud Dhiyab al-Ahmad is de nummer 29 op de lijst van 55 meest gezochte Iraakse personen. Het Amerikaanse leger had zijn gevangenneming ook in juli al gemeld, maar het Amerikaanse Centrale Commando zei zaterdag dat dat een vergissing was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer