Berlijn staat in contact met ontvoerders
De pogingen veertien gijzelaars los te krijgen uit handen van een Algerijnse terreurgroep zijn volgens het Duitse weekblad Der Spiegel verder bemoeilijkt door een grensincident met dodelijke afloop.
Een groep mensen uit de omgeving van de ontvoerders zou op de vlucht naar Mali op Algerijnse douanebeambten zijn gestuit. Aanhangers van de groep zouden drie van de beambten hebben meegenomen en gedood. Sindsdien bewaakt Algerije de grens nog scherper dan tevoren, om te voorkomen dat de ontvoerders uit Mali naar Algerije terugkeren.
Volgens Der Spiegel onderhoudt de Duitse regering intensief contact met de ontvoerders per satelliettelefoon. De bijna dagelijkse gesprekken draaien vooral om de medische verzorging van de gijzelaars, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers. Een tweede zending medicijnen zou de groep inmiddels hebben bereikt. Behalve Hilbers bevinden zich negen Duitsers en vier Zwitsers in handen van de Algerijnen. Een Duitse vrouw is in juli overleden aan een zonnesteek.
De Duitse inlichtingendienst heeft volgens Der Spiegel intussen officieel toestemming gekregen om in Mali te opereren.
Er doen al weken geruchten de ronde dat de gijzelnemers miljoenen euro’s losgeld eisen. De Zwitserse kant Neue Zürcher Zeitung zegt dat de Zwitserse regering geen losgeld wil betalen. Zwitserland heeft dat in het verleden nooit gedaan en de regering wil ook in de toekomst aan dat uitgangspunt vasthouden, zei de krant.
Sinds 1 augustus worden ook nog eens zeventien Algerijnen vermist, die in een vrachtwagen door de Algerijnse Sahara reisden, meldde de Algerijnse staatskrant El Moudjahid zondag. Ze waren onderweg naar de stad Bordj Badji Mokhtar, aan de grens met Mali. Mogelijk zijn ze verdwaald. Elk jaar raken tientallen mensen de weg kwijt in de woestijn, om vervolgens van uitdroging om te komen.