Economie

KPN dreigt blik op buitenland te richten

KPN richt de aandacht meer op het buitenland als toezichthouder Opta het bedrijf in Nederland dwars blijft zitten. Dat zegt topman Ad Scheepbouwer van het telecomconcern in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

Redactie economie
11 August 2003 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

„Als het uiteindelijke doel blijft dat KPN kleiner moet worden, dan zal onze focus zich snel van Nederland verwijderen.”

De afgelopen weken botste KPN twee keer met de Opta, de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie Autoriteit, over haar besluiten. Eerst dwong de toezichthouder op de Nederlandse telecomsector lagere groothandelstarieven af, waardoor concurrenten zonder eigen netwerk als Tele2 goedkoper belminuten kunnen inkopen. Daarna verbood Opta dat KPN nieuwe voordeelpakketten voor het vaste net zou gaan aanbieden.

Scheepbouwer zegt dat het op de lange termijn te veel geld kost als KPN concurrenten „onder de kostprijs” toegang moet bieden tot zijn netwerk, zonder de concurrentie met die bedrijven via voordeelpakketten te mogen aangaan. „Dat is gewoon een bedrijf om zeep helpen.”

KPN heeft besloten de beslissingen van Opta bij de rechter aan te vechten. Ook heeft Scheepbouwer op zijn eigen verzoek deze maand een gesprek met minister Brinkhorst van Economische Zaken, die politiek verantwoordelijk is voor Opta. „Ik zal hem uitleggen dat het doel van de Opta erop neerkomt dat KPN kleiner moet worden.”

Als het klimaat voor KPN niet vriendelijker wordt, is Nederland commercieel minder interessant voor het telecombedrijf. „Dan mogen onze concurrenten de investeringen in Nederland overnemen”, zegt Scheepbouwer. „Dat is geen dreigement, maar een logisch gevolg der dingen.”

De afgelopen jaren investeerde KPN jaarlijks ruim 1 miljard euro in het vaste net. Een grotere nadruk op buitenlandse activiteiten ligt voor de hand: „Ik blijf hier zeker niet zitten om het bedrijf af te bouwen. Daar is geen lol aan. Dan zal ik al mijn aandacht op het buitenland richten.”

KPN zal zich dan niet beperken tot Duitsland en België, waar het mobiele dochters heeft. „Er zijn nog meer landen in Europa. Als we in Nederland nog maar minimaal hoeven te investeren, hebben we ineens een hoop geld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer