„ECB is tot het uiterste gegaan”
AMSTERDAM (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) is tot het uiterste gegaan bij de bestrijding van de schuldencrisis. Nu moeten overheden ervoor zorgen dat die acties niet voor niets zijn geweest. Dat zei centralebankpresident Klaas Knot donderdag bij de publicatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).
„De ECB heeft tijd gekocht voor overheden”, stelde Knot. „Zij moeten die tijd nu goed gebruiken om te voorkomen dat de operatie een mislukking wordt.” Als overheden het stokje overnemen, dan kan de ECB zijn ongebruikelijke maatregelen op tijd weer terugdraaien. Op die manier moeten ongewenste effecten van de steunmaatregelen zoveel mogelijk worden voorkomen.
Knot maakt zich in dat opzicht zorgen over de grote hoeveelheid geld die de ECB in de markten heeft gepompt. „Als dat leidt tot geldgroei en excessieve kredietverlening, dan zet dat druk op de inflatie. Maar dat zien we nu nog niet gebeuren. De voornaamste zorg is dat noodzakelijke aanpassingen op de lange baan worden geschoven nu we in iets rustiger vaarwater zitten.”
Volgens Knot is het moeilijk te zeggen of de ECB in de toekomst nog meer onconventionele maatregelen kan nemen. „Je kunt het niet te vaak doen. We mogen de Europese banken niet afhankelijk maken van financiering vanuit de ECB.”
Overheden moeten nu hun eigen economie en de Europese instellingen hervormen om de crisis daadwerkelijk te bestrijden. „Voor een duurzame oplossing moeten de problemen bij de bron worden aangepakt”, stelde Knot. Hij pleit in dit verband voor Europees toezicht op de begrotingen van eurolanden en op grensoverschrijdende financiële instellingen.
Als „sluitstuk van de begrotingsdiscipline” zijn gezamenlijke obligaties (eurobonds) volgens de DNB-president wenselijk. „Die kunnen een wenkend perspectief bieden, ook voor de bevolking in landen waar nu grote offers worden gevraagd.”