Eurogroep moet besluiten over noodfondsen
BRUSSEL/KOPENHAGEN (ANP) – Hoe hoog wordt het permanente vangnet voor de eurolanden. Dat is de centrale vraag die de ministers van Financiën van de 17 eurolanden vrijdag in Kopenhagen moeten beantwoorden. Bovendien moeten de bewindslieden een oplossing vinden voor het tijdelijke noodfonds.
De verhoging van het noodfonds is noodzakelijk om het vertrouwen van de financiële markt in de eurozone te herwinnen. Bovendien zal het Internationaal Monetair Fonds pas bij een stevig vangnet bereid zijn flink bij te dragen.
Om in financieel noodweer geraakte eurolanden te helpen, werd in mei 2010 het tijdelijke noodfonds (EFSF) van 440 miljard euro opgericht. Inmiddels werd daaruit voor 192 miljard euro aan leningen toegezegd aan Griekenland, Ierland en Portugal. Het EFSF zou in juli 2013 worden vervangen door een structurele noodfonds (ESM). Maar dat fonds treedt al een jaar eerder in werking.
Het ESM heeft nu een capaciteit van 500 miljard euro. Binnen Europa wordt momenteel bekeken of de leningen uit het EFSF van dit bedrag moeten worden afgetrokken of erbij mogen worden opgeteld. De Europese Commissie heeft drie opties voorgerekend en deze zullen tijdens de vergadering van vrijdag besproken worden.
De huidige capaciteit moet volgens velen omhoog omdat het te klein is voor eventuele steun aan grotere economieën als Italië of Spanje te moeten helpen, mochten zij financiële ondersteuning nodig hebben.
De verhoging ligt echter politiek erg gevoelig. Met name Duitsland is gekant tegen verruiming, maar bondskanselier Angela Merkel liet deze week weten bereid te zijn tijdelijk de twee fondsen naast elkaar te laten bestaan.
Aan de andere kant van de discussietafel staan de „maximalisten”, een groep landen die graag zien dat het noodfonds zo groot is dat het elke storm kan weerstaan, aldus een hoge EU-functionaris. Secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurria, had het dinsdag nog over „de moeder aller noodfondsen.” De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ziet graag dat het Europees noodfonds verhoogd wordt tot 1000 miljard euro. Maar de EU-functionaris verwacht niet dat deze kant van de tafel op „unaniem enthousiasme” kan rekenen.
EU-president Herman Van Rompuy en Europees Commissaris Olli Rehn toonden zich deze week ondanks de vele beren op de weg optimistisch over de mogelijkheden voor een akkoord.