Geschut opgegraven in fort Grebbelinie
RENSWOUDE – Bij graafwerkzaamheden aan het Fort aan de Buursteeg, een onderdeel van de historische Grebbelinie, zijn twee onderkomens voor pantserafweergeschut aan de oppervlakte gekomen.
Dat maakte projectbureau SVGV woensdag bekend.
Eerder trof de aannemer ook al een beschadigde kazemat voor mitrailleurgeschut aan.
De zware betondelen, die herinneren aan de verdediging van Nederland in mei 1940, worden voorlopig opgeslagen in een depot. Het Fort aan de Buursteeg op de grens van Renswoude, Veenendaal en Ede moet een bezoekerscentrum voor de Grebbelinie worden.
Mogelijk wordt een pantserafweergeschut daarin herbouwd als voorbeeld van de militaire bouwactiviteiten kort voor de Tweede Wereldoorlog.
Het fort is in 1786 gebouwd als verdedigingswerk, destijds tegen het oprukkende Franse leger. Tijdens de mobilisatie in 1939 diende het als voorbeeld van snelle militaire bouw door burgers. Een onbekende dienstplichtige officier uit Rotterdam, die in het dagelijks leven ingenieur was, veranderde het vervallen fort met de juiste machines in razend tempo in een betonnen bunker.
Elders op de Grebbeberg gingen dergelijke werkzaamheden veel langzamer, omdat militairen met een schep werkten.
Tijdens de oorlog gebruikten de Duitse bezetters het fort als uitkijkpunt. Zij beschilderden het bouwwerk met raampjes en deuren, zodat het er vanuit de lucht uitzag als een boerderij.
De Grebbelinie werd vorig jaar aangewezen als rijksmonument.