NAVO neemt ISAF-commando over
KABUL, 10 aug. (AP) - De Verenigde Naties hebben zondag uit veiligheidsoverwegingen besloten voor missies in het zuiden van Afghanistan voorlopig niet meer over de wegen te rijden.
Het besluit werd genomen nadat vorige week bij twee afzonderlijke incidenten in de provincie Kandahar vijf politieagenten gewond waren geraakt toen zij bij hun controlepost werden beschoten en tien Afghaanse VN-medewerkers waren gemolesteerd omdat zij de sleutels van enkele nieuw aangeschafte voertuigen niet wilden afgeven. Drie van de voertuigen werden in brand gestoken, aldus een VN-woordvoerder.
Ook elders in Afghanistan mijden de VN wegens de onveilige situatie de wegen: in de zuidelijke provincies Uruzgan en Kabul, alsmede de noordelijke delen van Helmand en Kandahar.
Onbekenden vuurden zaterdag zes raketten af naar een Amerikaanse basis in het zuidoosten van Afghanistan, maar de raketten sloegen in zonder schade of slachtoffers te veroorzaken.
Duitsland en Nederland dragen maandag het bevel over de internationale troepenmacht ISAF over aan de NAVO. De verdragsorganisatie besloot hiertoe omdat het steeds lastiger werd een land of een combinatie van landen te vinden die de vredesmacht gedurende een half jaar wilde leiden. ISAF stond achtereenvolgens onder leiding van Groot-Brittannië, Turkije en in de afgelopen zes maanden Duitsland en Nederland. De NAVO heeft met nadruk gezegd dat noch de missie van ISAF zal veranderen, noch zijn naam of uiterlijk. Zowel de gaande commandant als de nieuwe commandant is een Duitse generaal.
Het mandaat van ISAF loopt af in juni 2004, wanneer het Afghaanse volk een nieuw staatshoofd moet kiezen, maar zal naar alle waarschijnlijkheid worden verlengd. De NAVO is bereid de missie voor onbepaalde tijd te leiden.
De vredesmacht opereert alleen in Kabul en directe omgeving, een eiland van rust en veiligheid, ondanks een aanslag op een bus met Duitse militairen in juni, waarbij vier Duitsers omkwamen en 29 gewond raakten. In de rest van Afghanistan zwaaien krijgsheren de scepter, wier gewapende facties het regelmatig met elkaar aan de stok krijgen. In een groot deel van het oosten en zuiden aan de grens met Pakistan voeren de verdreven Taliban en hun bondgenoten een guerrilla tegen Amerikaanse en Afghaanse eenheden.
slot