IVF-zwangerschap te volgen op internet
Het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC) in Nijmegen begint deze maand met een proefproject op internet voor paren die een kind willen krijgen via reageerbuisbevruchting (IVF).
Ze kunnen op een beveiligde site hun actuele meetgegevens inzien, controleren wanneer bepaalde handelingen nodig zijn en chatten met de behandelend arts en andere paren.
Het gaat volgens een woordvoerster van het UMC om een landelijk proefproject van een jaar, waar het ministerie van Economische Zaken 225.000 euro subsidie voor heeft gegeven. De zogenoemde digitale fertendo-poli moet veelvoorkomende angst- en stressgevoelens bij de paren verminderen, doordat ze beter in staat zijn hun eigen positie te bepalen.
Pogen om een kind te krijgen via reageerbuisbevruchting is volgens het UMC mentaal zwaar voor de aanstaande ouders. Slechts de helft van de pogingen slaagt, zodat paren telkens opnieuw moeten besluiten of ze nog door zullen gaan of willen stoppen. Die keuze heeft, zegt projectleider en gynaecoloog dr. J. Kremer, uiteraard vergaande consequenties voor hun toekomst.
Het UMC hoopt dat paren minder last van angst en depressies zullen hebben als ze op elk moment alle gegevens rondom hun behandeling nog eens op zich kunnen laten inwerken. Op de site staat bijvoorbeeld per keer hoeveel eicellen een punctie heeft opgeleverd en wat de kwaliteit van het zaad is. Zo kunnen mensen zelf inschatten hoeveel kans van slagen de IVF-poging heeft. Het ziekenhuis zorgt voor actuele algemene informatie op de internetpagina, terwijl de behandelend arts eenmaal per week meepraat in een chatbox.
Een Nijmeegse promovendus onderzoekt of de digitale poli een succes is. Hij volgt daarvoor vijftig paren die meedoen op internet en vijftig paren die op de klassieke manier informatie krijgen. Eind 2004 moeten de resultaten bekend zijn. Het Nijmeegse proefproject is mogelijk het startpunt voor meer interactieve gezondheidsprojecten, aldus de UMC-woordvoerster.