Onderwijs & opvoeding

Nederland scoort slecht met zittenblijvers

DEN HAAG (ANP) – In Nederland blijven meer scholieren zitten dan in de rest van Europa en andere landen die bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn aangesloten.

28 March 2012 07:27Gewijzigd op 14 November 2020 20:09
Foto ANP
Foto ANP

Van de 15-jarige scholieren zegt 22 procent dat ze een keer zijn blijven zitten. In de rest van de 34 OESO-landen ligt het gemiddelde op 14,3 procent.

Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs op basis van cijfers van de OESO, zei een woordvoerder woensdag naar aanleiding van een bericht in Sp!ts. Het percentage zittenblijvers op middelbare scholen groeit in Nederland sinds 2008.

Behalve zittenblijven komt in het voortgezet onderwijs ook voor dat leerlingen teruggaan in schoolniveau, vooral in de onderbouw. Vanuit vwo 3 gaan ze bijvoorbeeld terug naar havo 4, of van havo 3 naar het vmbo. Havo 4 kent de meeste zittenblijvers: 18 procent.

Op bijna alle (94 procent) basisscholen blijven kinderen zitten. Er zijn scholen waar meer dan de helft van de leerlingen vertraging oploopt. Van de basisschoolleerlingen doet 17 procent er langer over dan 8 jaar, op (zeer) zwakke scholen loopt dat op tot 20 procent.

Verder blijkt dat scholen met meer vertraagde leerlingen slechter scoren op de eindtoets. Instellingen waar veel scholieren een jaartje overdoen, presteren niet beter dan scholen waar weinig leerlingen blijven zitten. „Zittenblijven kan een goed optie zijn voor een leerling”, zegt inspecteur-generaal van het onderwijs Annette Roeters. Maar zij vindt het belangrijker dat scholen proberen zwakke leerlingen „met extra aandacht vooruit” helpen, waardoor het zittenblijven kan worden teruggedrongen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer