Hoorzittingen over Surinaamse amnestiewet
PARAMARIBO (ANP) – Het is nog niet duidelijk wanneer de omstreden initiatiefwet voor amnestieverlening aan betrokkenen bij de Decembermoorden weer op de agenda komt van het Surinaamse parlement. Ter voorbereiding van de behandeling organiseert het parlement deze dagen hoorzittingen met diverse maatschappelijke organisaties om hun standpunt te vernemen.
Het parlement zou vrijdag een wet behandelen die ervoor zorgt dat alle betrokkenen bij de Decembermoorden in 1982, dus ook hoofdverdachte president Desi Bouterse, niet zullen worden vervolgd. De behandeling ging niet door omdat er onvoldoende parlementsleden aanwezig waren om een vergadering te kunnen beginnen.
Het parlement maakt nu van de gelegenheid gebruik om extra onderzoek te doen naar de standpunten van belangrijke maatschappelijke organisaties zoals de vakbonden, jongerenorganisaties, maar ook de Organisatie voor Vrede en Gerechtigheid, die de nabestaanden van de Decembermoorden vertegenwoordigt, is uitgenodigd.
De amnestiewet is in de Surinaamse samenleving nog steeds het gesprek van de dag. Voor- en tegenstanders proberen elkaar te overtuigen van hun standpunt. Opvallend is dat zowel veel van de voor- en tegenstanders graag zouden zien dat het parlement een Waarheidscommissie instelt. Die zou dan, net als in Zuid-Afrika is gebeurd, alle betrokkenen de gelegenheid geven een getuigenis af te leggen. Daarna kan dan, onder bepaalde voorwaarden, amnestie of gratie worden verleend.
Als de omstreden amnestiewet wordt aangenomen, gaan de schuldigen in het 8 decemberproces vrijuit. Dat geldt ook voor Desi Bouterse, de huidige president. Hij is hoofdverdachte in het strafproces. Bouterse en 24 anderen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers in december 1982 in Fort Zeelandia. Deze moordpartij vond plaats twee jaar nadat een groep van 16 militairen onder leiding van Bouterse de macht in Suriname had overgenomen via een militaire coup.