Alarm Amnesty over toename executies
LONDEN (ANP) – Het aantal uitgevoerde doodstraffen is vorig jaar verontrustend gestegen, waarschuwde Amnesty International dinsdag. In 2011 zijn ten minste 676 mensen opgehangen, onthoofd of op een andere manier geëxecuteerd. Dat zijn er 149 meer dan het voorgaande jaar.
De executies zijn vooral toegenomen in Irak, Iran, Saudi-Arabië en Jemen. In Iran zijn minstens 350 mensen omgebracht, maar waarschijnlijk waren er nog meer geheime executies. Bekendste dode is de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, bij wie de straf januari vorig jaar werd voltrokken. In Iran werden bovendien enkelen gedood voor misdaden die ze begingen als minderjarige, wat strijdig is met internationaal recht.
Het ergst is de situatie in China, vermoedt Amnesty. Daar zouden duizenden mensen zijn geëxecuteerd, waarschijnlijk meer dan in alle andere landen bij elkaar. Amnesty zegt echter te zijn gestopt met het publiceren van officiële cijfers over China, omdat de cijfers erg lastig te controleren zijn. Vooruitgang is volgens de organisatie wel dat China de doodstraf heeft afgeschaft voor 13 voornamelijk economische misdrijven.
Opmerkelijk is dat de VS slechts 43 terdoodveroordeelden executeerden, drastisch minder dan 10 jaar geleden. Illinois was de 16e van de 50 staten die de doodstraf afschafte. De staat Oregon kondigde een moratorium af. „Het zijn kleine stappen, maar we hebben in het verleden gezien dat zulke maatregelen uiteindelijk kunnen leiden tot de afschaffing van de doodstraf”, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.
De mensenrechtenorganisatie, met 3 miljoen leden wereldwijd, vindt de doodstraf te wreed, onmenselijk en vernederend. Volgens Amnesty zitten nog 18.750 mannen en vrouwen in een cel te wachten op de uitvoering van hun doodvonnis.
Nederland schafte de doodstraf in 1870 af, behalve in het oorlogsrecht. De laatste terechtstelling in vredestijd was in 1860 in Maastricht, toen een man werd opgehangen wegens de moord op zijn schoonmoeder. Sinds 1983 kan de straf helemaal niet meer worden opgelegd. In 2008 bleek uit een TNS NIPO-enquête dat 42 procent van de Nederlanders voor herinvoering is voor moord, verkrachting en terrorisme. De SGP vindt de doodstraf bij ernstige delicten een legitieme straf.