Buitenland

VS in spanning over voortbestaan zorgwet

WASHINGTON (ANP/AFP) - Met zoveel media-aandacht alsof het een groot sportevenement is, begon het Amerikaanse hooggerechtshof maandag hoorzittingen over de nieuwe zorgwet van president Barack Obama. De hoorzittingen door de negen hoogste rechters van de VS duren een ongekende periode van drie dagen. De vraag is of de verplichte zorgverzekering wel mag van de Amerikaanse grondwet.

26 March 2012 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 20:07
Obama. Foto EPA
Obama. Foto EPA

De baanbrekende wet van president Barack Obama moet een verzekering bieden aan circa 32 miljoen Amerikanen die nu onverzekerd zijn. Vanaf 2014 moeten alle Amerikanen een zorgverzekering afsluiten, op straffe van een boete. Verzekeraars zijn verplicht iedereen als klant te accepteren, ook zwaar zieke patiënten.

Volgens sommigen is dat een prachtige prestatie, maar anderen vinden het een schending van de persoonlijke vrijheid. ,Als ze je kunnen verplichten een verzekering te nemen, kunnen ze je verplichten om een auto te kopen of een lidmaatschap van de sportzaal’’, zei advocaat-generaal Kenneth Cuccinelli van Virginia, een van de 28 staten die af willen van de wet.

Vooral Republikeinen zijn tegenstanders. Presidentskandidaat Mitt Romney noemt de wet een ,groeiende ramp voor de Amerikaanse economie’’ en partijgenoten hekelen de ,buitensporige administratie’’ en ,hoge kosten van Obamacare’’, zoals Obama’s zorgwet wel wordt genoemd.

Buiten het gerechtsgebouw hield de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum een persconferentie waarin hij aankondigde de wet in te trekken zodra hij aan de macht is.

Maar voorstanders roemen de sociale verbetering. Supporters riepen ,We love Obamacare’’. ,Zorg voor iedereen is erg belangrijk. Veel mensen krijgen geen zorg’’, zei Jasper Johnson, computertechnicus uit San Francisco, die sinds vrijdag in de rij stond om de zitting bij te wonen.

Enkele juristen menen dat de rechters pas in 2014 over de wet mogen oordelen, als de eerste boetes zijn uitgedeeld. Dat uitstel zou optreden als de zorgpremies als belasting worden beschouwd. Maar meerdere rechters stelden maandag vragen waaruit af te leiden is dat ze die redenering niet volgen.

Het hof heeft in totaal 6 uur verspreid over 3 dagen uitgetrokken voor hoorzittingen over de zaak. Dat is het langste in 45 jaar.

De uitspraak van het hooggerechtshof is op zijn vroegst eind juni te verwachten en kan enorme politieke gevolgen hebben. De zorgwet wordt namelijk beschouwd als Obama’s grootste prestatie. Als het hooggerechtshof de wet geheel of gedeeltelijk naar de prullenbak verwijst, staat Obama met bijna lege handen bij de presidentsverkiezingen in november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer