Zuid-Limburg als het land van de Gadarenen
„Zuid-Limburg lijkt op het land van de Gadarenen. Ook hier is sprake van veelgodendom en afgoderij. Als gevolg daarvan is er grote duisternis over dit gebied gekomen.” Dat zei evangelist C. A. van den Boogaart vrijdagmorgen in Wijlre, op een toerustingsbijeenkomst van het jaarlijkse jongeren- en gezinsevangelisatiekamp Bunde.
Voor de ongeveer 110 kampgangers (inclusief kinderen) sprak Van den Boogaart, voorganger in Bunde/Meerssen, naar aanleiding van Lukas 8:26-39, de geschiedenis van de bezetene van Gadara. „God beveelt ons geen gesneden beelden te maken en ons daarvoor te buigen. Die zonde wordt tot in het derde en vierde geslacht bezocht. Dat beleven wij hier. De geestelijke nood is heel groot. Maar weinig mensen in dit gebied hebben een levende relatie met Christus.”
Desondanks is er hoop, zei hij. „De Heere Jezus werd door de Gadarenen afgewezen, maar Hij liet de mensen niet aan zichzelf over. De genezen man moest het Evangelie gaan verkondigen. Daarin zie je Zijn liefde. Jullie zijn niet in je kerkbank blijven zitten, maar je bent hier komen evangeliseren. Voor je eigen gevoel is je werk misschien minimaal, fragiel. Maar als er geëvangeliseerd wordt, zullen er vruchten worden gezien. Ik hoop dat jullie na deze week ook in je eigen omgeving gaan vertellen welke grote werken God in je leven gedaan heeft. Dan gaan er wonderen gebeuren.”
Het jongerenevangelisatiekamp Bunde, dat deze week voor de zevende keer werd gehouden, heeft een tweeledig doel: enerzijds de bevolking van Zuid-Limburg bereiken met het Evangelie, anderzijds praktijkervaring opdoen in het spreken over het christelijk geloof. Van maandag tot gisteren trokken de jongeren eropuit om huis aan huis te evangeliseren. Verder werd er donderdag en gistermorgen op enkele plaatsen straatwerk gedaan, onder meer in Maastricht. Gisteravond was er een afsluitende zangbijeenkomst, waarvoor mensen uit de omgeving waren uitgenodigd.
Het evangelisatiekamp gaat uit van de Stichting Evangelisatie Bunde en omstreken. Dit jaar gingen er voor het eerst niet alleen jongeren maar ook enkele gezinnen mee. Jan Bayense uit Apeldoorn, een van de organisatoren: „Hopelijk zullen er in de toekomst meer gezinnen bijkomen. We merken dat de ervaring die de kampleden hier opdoen, doorwerkt in de kerkelijke gemeenten waar ze uit komen. Maar jongeren hebben veelal weinig in te brengen, volwassenen krijgen waarschijnlijk meer ruimte om het ’evangelisatievirus’ verder te verspreiden.”
Een tweede reden om ook volwassenen bij het kamp te betrekken is dat dit de financiële situatie van de stichting ten goede komt. „Vanwege de verslechterende economie lopen onze inkomsten terug”, zegt Bayense. „Terwijl de lasten voortdurend stijgen. Als dit zo doorgaat, zal de kinder- en tienerclub begin volgend jaar moeten worden stopgezet. Dat zou erg jammer zijn, want daarmee worden wekelijks zo’n 35 buitenkerkelijke kinderen bereikt.”