Economie

Spanje belooft tekort te drukken

MADRID – In een poging de aanwakkerende onrust rond zijn land de kop in te drukken, heeft de Spaanse minister van Europese Zaken zondag verklaard dat Spanje zich zal houden aan zijn belofte om het begrotingstekort terug te dringen.

Redactie economie
26 March 2012 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 20:07

In de marge van een vergadering van Europese topambtenaren verwierp de minister de vrees van economen dat Spanje niet in staat is het begrotingstekort in 2013 terug te dringen tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Spanje zorgde onlangs voor een schok door aan te geven dat het begrotingstekort in 2011 uitkwam op 8,51 procent van het bbp, waar het eerder mikte op 6 procent. Madrid waarschuwde ook de doelstelling voor 2012, van 4,4 procent, niet te halen. Brussel gaf daarna toestemming het niveau te laten vieren tot 5,3 procent.

De vrees onder beleggers dat de Spaanse regering de eigen begrotingsdoelstellingen toch niet zal halen, zorgde de afgelopen dagen voor een forse stijging van de rente op Spaanse staatsleningen.

Zaterdag toonde de Italiaanse premier Monti zich bezorgd dat de schuldenproblematiek in Spanje de schuldencrisis in de eurozone weer nieuw leven in zal blazen. Volgens Monti kan dat op zijn beurt weer Italië, een van de grootste economieën van Europa, besmetten.

Monti constateerde dat Spanje diepgaande hervormingen heeft doorgevoerd op de arbeidsmarkt, maar niet dezelfde aandacht heeft gegeven aan de overheidsfinanciën. „Dit baart grote zorgen, omdat de rentes op de staatsleningen weer aan het oplopen zijn. Er is weinig voor nodig om trends nieuw leven in te blazen die ons kunnen besmetten”, aldus de premier. Een nieuwe crisis in de euro­zone, aangewakkerd door Spanje, zou Italië volgens Monti „maanden terugzetten in de tijd” en de vooruitgang die de laatste tijd werd geboekt, tenietdoen.

In Het Financieele Dagblad stelde een analist van ING maandagmorgen dat als de Spaanse rente­stijging doorzet de Europese Centrale Bank (ECB) direct zijn opkoopprogramma van staatsobligaties moet hervatten, om te voorkomen dat de rente in Italië ook weer gaat stijgen. Het opkoopprogramma van de ECB staat de laatste weken op een laag pitje, maar kan, als de nood aan de man komt, direct worden opgestart.

Beleggers hopen op actie van de eurolanden, die deze week vergaderen over een uitbreiding van het Europese noodfonds voor kwakkelende eurolanden. Een groter noodfonds zal volgens Klaus Regling, baas van het tijdelijke noodfonds EFSF, de financiële markten geruststellen.

„Of het nu goed of slecht is, het is een feit. Grote bedragen creëren rust”, aldus de bestuurder in een interview dat maandag verscheen in het Duitse blad Focus. Volgens Regling geloven veel marktpartijen nog niet in het einde van de crisis en verwachten ze dat kredietbeoordelingen van Europese landen dit jaar omlaaggaan.

Volgens het eveneens Duitse weekblad Der Spiegel zou Duitsland inmiddels het verzet tegen het samenvoegen van het huidige tijdelijke noodfonds EFSF met het permanente fonds ESM (dat in juli beschikbaar moet komen) laten varen.

Daarmee zou de zogenoemde financiële ‘bazooka’ versterkt worden. Der Spiegel baseert zich daarbij op overheidsbronnen. Persbureau AFP meldde afgelopen weekeinde dat Spanje in de race zou zijn om de voorzitter van het permanente noodfonds te leveren.

In eerste instantie werd verwacht dat Regling ook het ESM gaan leiden, maar omdat de Duitse bondskanselier Merkel zich sterk maakt voor de benoeming van haar minister van Financiën, Schäuble, als hoofd van de eurogroep (de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone), wordt het voor Duitsland lastig ook voor een toppositie bij het ESM te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer