Waterschap probeert stank in Amersfoort te voorkomen
Het waterschap Vallei en Eem heeft vrijdag een algeheel verbod uitgevaardigd op het oppompen van water uit beken, sloten en kanalen. Het schap hoopt daarmee vooral het water in de stadsgrachten in Amersfoort stromend te houden. Anders ontstaat daar al snel een vieze en stinkende toestand, aldus woordvoerder P. van Roekel van het schap.
Waterschap Vallei en Eem omvat de Gelderse en Utrechtse Vallei en het Eemland. Het schap kan uitsluitend water inlaten vanuit de Nederrijn bij Rhenen. Volgens Van Roekel is er geen enkele andere mogelijkheid om het werkgebied van water te voorzien.
Het waterschap mag nu nog 2500 liter water per seconde bij de Grebbesluis in de Nederrijn laten instromen. Dat is de minimale hoeveelheid die nodig is om nog enige stroming in de watergangen te houden. Door de aanhoudende droogte staat er al bijna geen water meer in de beken en sloten. Een algeheel onttrekkingsverbod is op dit moment de enige mogelijkheid om te voorkomen dat het water in Amersfoort stil komt te staan, zegt de woordvoerder.
Als het water in de stadsgrachten niet meer stroomt ontstaat vissterfte. Het water warmt nog verder op en gaat stinken. Botulisme en blauwalgengroei is dan niet meer te voorkomen. Na enige tijd kan het warme, zuurstofloze water ook ziektes gaan verspreiden.
Het verbod op het oppompen van oppervlaktewater blijft in elk geval tot en met 31 augustus gelden. Als Rijkswaterstaat de inlaat van water vanuit de Nederrijn nog verder gaat beperken vreest het schap grote problemen in het hele werkgebied.