Buitenland

Leider Real IRA krijgt twintig jaar

De leider van de Noord-Ierse terreurgroep Real IRA (Ware IRA) is donderdag door een speciale rechtbank in Dublin veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens het leiden van een terroristische organisatie. Michael McKevitt had voor dat vergrijp levenslang kunnen krijgen.

RTR/ANP
8 August 2003 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

Het is voor het eerst dat iemand in Ierland voor een dergelijke misdaad wordt veroordeeld. Het vergrijp is opgenomen in het strafrecht naar aanleiding van de aanslag in Omagh in 1998, waarbij 29 mensen de dood vonden. De Real IRA wordt verantwoordelijk gehouden voor deze aanslag, de bloedigste uit de Noord-Ierse geschiedenis.

McKevitt, die tot zijn arrestatie als zakenman leefde in Louth, in het noordoosten van Ierland, is ook veroordeeld voor het lidmaatschap van een verboden organisatie. Hij ontkent beide aanklachten, en wilde direct na de uitspraak beroep aantekenen. De rechters weigerden zijn verzoek omdat hij geen gegronde argumenten kon aanvoeren.

Tijdens het proces, dat 26 dagen duurde, ontsloeg McKevitt zijn advocaten, omdat het hen niet was gelukt de rechtszaak te stoppen. Vervolgens noemde hij de vervolging een „politiek showproces” en weigerde hij nog langer in de rechtszaal te verschijnen. Hij zit al tweeënhalf jaar in voorarrest.

McKevitt is veroordeeld op basis van de getuigenis van een Amerikaan die de Ierse terreurbeweging had geïnfiltreerd. David Rupert, een voormalig FBI-agent, won het vertrouwen van de Ierse terroristen door zich voor te doen als geldschieter. De infiltrant slaagde er zo zelfs in vergaderingen van het militaire commando bij te wonen. De rechters noemden Rupert een betrouwbare en waardevolle getuige. Hij heeft het land inmiddels onder strenge politiebewaking verlaten.

De Real IRA brak na onenigheid over het vredesproces in 1998 met het Iers Republikeins Leger (IRA). Noord-Ierse katholieke republikeinen eisen dat de Britse provincie wordt samengevoegd met de Ierse Republiek in het zuiden. Regeringsgetrouwe protestanten willen juist de banden met Groot-Brittannië behouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer