„Zelfstandig chauffeur zit in geldnood”
Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat de rechter duidelijkheid verschaft over de status van chauffeurs die als zelfstandige werken.
Door de wazige regelgeving komen ongeveer 3500 chauffeurs in de financiële problemen. Dat heeft TLN donderdag gezegd.
De zelfstandigen moeten volgens TLN vaak ten onrechte forse naheffingen betalen voor de sociale premies, omdat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) vindt dat zij in loondienst werken. TLN steunt daarom een rechtszaak die transportbedrijf C. A. M. Driessen uit Wijchen heeft aangespannen tegen de besluiten van het UWV.
Volgens TLN negeert het uitvoeringsinstituut verklaringen van de Belastingdienst dat de chauffeurs zelfstandigen zijn, de zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Omdat opdrachtgevers van de zelfstandige chauffeurs geen sociale premies hoeven af te dragen, kunnen de eenmansbedrijven goedkoper werken dan chauffeurs in loondienst. Daar staat tegenover dat zelfstandigen geen recht hebben op sociale voorzieningen, zoals een WW- of een WAO-uitkering.
Het UWV erkent dat de regels voor de zogeheten zelfstandige zonder personeel (zzp’er) onduidelijk zijn, maar zegt dat het slechts de regels uitvoert. „Ook al heeft iemand een VAR, wij zijn verplicht te controleren of het om een dienstverband gaat. Dat is het geval als er bijvoorbeeld een gezagsverhouding tussen de chauffeur en de opdrachtgever bestaat. Het ministerie moet ervoor zorgen dat er meer duidelijkheid komt over wanneer iemand als zelfstandige werkt of niet”, aldus een woordvoerster.
Overigens is het UWV niet op de hoogte van de zaak die Driessen heeft aangespannen en heeft het geen bezwaarschrift tegen de naheffing ontvangen.
Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken bevestigt dat het UWV kan afwijken van de beslissing van de Belastingdienst dat iemand als zelfstandige werkt. „Het UWV volgt in principe de VAR, tenzij zonneklaar is dat er sprake is van een dienstbetrekking.”
Door klachten van zelfstandigen en hun opdrachtgevers overweegt minister De Geus de regeling aan te passen. Hij zal hierover in september met de betrokken partijen van gedachten wisselen.
Volgens het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) zullen de problemen pas ophouden als zzp’ers zeker weten dat zij met een zelfstandigheidsverklaring van de Belastingdienst geen naheffing van het UWV voor de sociale premies hoeven te verwachten.