Groen & duurzaamheid

Omstreden Koreaan Hwang Woo Suk gaat mammoet klonen

Gaat de wolharige mammoet straks de Siberische toendra’s weer onveilig maken? Wetenschappers van de universiteit van de Siberische republiek Sakha (NESU) hebben de plannen klaarliggen voor de komst van een gekloonde mammoet. Dat meldde de Russische krant Gazeta vorige week.

Wetenschapsredactie
21 March 2012 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 20:02
De wolharige mammoet wordt mogelijk weer tot leven gewekt. Foto Wikimedia, WolfmanSF
De wolharige mammoet wordt mogelijk weer tot leven gewekt. Foto Wikimedia, WolfmanSF

De Russen werken samen met Hwang Woo Suk, een omstreden Zuid-Koreaanse bioloog die in 2009 nog werd veroordeeld voor fraude. De contracten zouden inmiddels zijn getekend, maar woordvoerders van de universiteit weten van niets. Vasiliy Vasilyev, die namens de universiteit bij de ondertekening van het contract aanwezig was, bleek niet beschikbaar voor commentaar, aldus de Gazeta.

Hwang is een stuk opener over de deal. Hij ziet mogelijkheden om met onbeschadigd mammoet-DNA een mammoetembryo te maken. Daarvoor plaatst hij een celkern van een mammoet in de eicel van een Indische olifant. De olifant treedt vervolgens op als draagmoeder.

De universiteit zou Hwang hebben gevraagd vanwege zijn kennis van de technologie om te klonen. Wetenschappers achten Hwangs plannen niet bij voorbaat onmogelijk, maar ze begrijpen niet dat de universiteit daarvoor een wetenschapper met een dubieuze reputatie inhuurt, aldus de Gazeta.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer