„Kinderen in Birma zonder toekomst vanwege junta”
De militaire junta van Birma onthoudt de kinderen van het land goed onderwijs, gezondheidszorg en fundamentele mensenrechten, zegt het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV) in een donderdag uitgebracht rapport.
Het land verkeert in een „catastrofale” economische situatie, waardoor in het overgrote deel van de gezinnen kinderen moeten bijspringen om in het levensonderhoud te voorzien, aldus het IVVV. „De ergste vormen van kinderarbeid -hetzij in het leger, de bouwindustrie, huishoudelijk werk, de mijnen of elders- komen voor in heel Birma”, aldus het dertig pagina’s tellende rapport, waarvan de verschijning samenvalt met de verjaardag van het neerslaan van de democratiebeweging, vrijdag vijftien jaar geleden.
„Voor honderdduizenden Birmaanse kinderen (…) zal toegang tot een school en goede gezondheidszorg een droom blijven, tenzij het militaire regime (…) zijn beleid radicaal omgooit”, aldus het IVVV-rapport.
Volgens de vakbondsorganisatie is het aantal scholen en leraren ernstig ontoereikend. Ongeveer 35 procent van de leraren in het basisonderwijs is niet gekwalificeerd en lesboeken dateren dikwijls nog uit de jaren vijftig of zestig. Hoewel het onderwijs volgens de wet gratis is, moet meer dan de helft van de kinderen in Birma ’s avonds tegen betaling bijles volgen om bij te blijven, wat een extra financiële last is voor de ouders. Het IVVV wijst erop dat volgens een rapport van Unicef uit 2001 in 1998-’99 maar 7 procent van het overheidsbudget in Birma naar onderwijs ging, terwijl het leger 50 procent opslokte.
De toestand in de gezondheidszorg is geen haar beter. De meeste baby’s die te vroeg geboren worden overlijden door gebrek aan medische verzorging en kinderen sterven doordat het medisch personeel machteloos staat tegenover ziektes zoals longontsteking, malaria, diarree, tuberculose en aids. Het sterftecijfer onder kinderen onder de vijf jaar is 106 per 1000, aldus het IVVV opnieuw onder verwijzing naar gegevens van Unicef.
„De deplorabele staat van het onderwijs en de gezondheidszorg is de directe verantwoordelijkheid van de junta en kan vermeden worden als de junta de noodzakelijke middelen daaraan besteedt, in plaats van publiek geld te verspillen aan militaire uitgaven”, aldus het IVVV.
Militairen maken sinds 1962 de dienst uit in Birma. De huidige junta is sinds 8 augustus 1988 aan de macht. Vertegenwoordigers van de junta waren niet bereikbaar voor commentaar.