Gesteggel in Tweede Kamer om „Israëlbasher”
DEN HAAG – Alles is politiek, begint de titel van een van prof. dr. H. M. Kuiterts boeken. Zo ook de samenstelling van de genodigdenlijst voor de hoorzitting maandagmiddag in de Kamer over het mensenrechtenbeleid. „U zit hier volkomen gelegitimeerd en rechtmatig.”
De lijst van deskundigen die naar het rondetafelgesprek zullen komen, ziet er prima uit, constateert de SGP-fractie enkele dagen voor de bijeenkomst. De partij laat de procedurevergadering waar de puntjes op de i worden gezet dan ook rustig lopen om belangrijker debatten bij te kunnen wonen.
Op de vergadering echter stelt PvdA’er Timmermans voor om ook Israël op de agenda van het mensenrechtenberaad te zetten. Dat land wordt als enige in het regeerakkoord genoemd. En aangezien de Kamer het kabinet heeft opgeroepen óók bevriende landen op hun mensenrechtenbeleid aan te spreken, rechtvaardigt dat aparte en exclusieve aandacht voor Israël.
GroenLinks en D66 vallen hem bij. De PVV daarentegen protesteert fel. Ook de VVD vindt het niet nodig. „Maar wat schetst onze verbazing”, zegt PVV’er Kortenoeven: „CDA’er Ferrier ging mee met de oppositie om een bespreking over Israël te verwezenlijken.”
Voorgesteld wordt Martin Siepermann uit te nodigen. Hij is directeur van The Rights Forum, dat is opgericht op initiatief van oud-premier Van Agt.
CDA’er Ferrier legt de linkse partijen geen strobreed in de weg. „Als zij hem graag willen horen, ga ik dat niet blokkeren. Zo is hier de gewoonte.”
PVV’er Kortenoeven poogt nog duidelijk te maken „dat het geen pas geeft om een Israëlbasher van die bende van Van Agt uit te nodigen.” Zeker niet daar er niemand is uitgenodigd die een tegengeluid kan vertolken. Hij heeft tijdens de procedurevergadering echter geen meerderheid om de komst van Siepermann tegen te houden.
In de dagen erna zoekt de PVV in overleg met ChristenUnie en SGP driftig naar een pro-Israëlwoordvoerder die het nodige tegenwicht kan bieden aan Siepermann. Kort voor de hoorzitting blijkt echter geen van de drie nog snel benaderde personen (Knoops, De Blois en Grunfeld) op de hoorzitting aanwezig te kunnen zijn.
Vlak voor de hoorzitting is Kortenoeven nog boos over de gang van zaken. „Het nobele streven om een goede hoorzitting te hebben over mensenrechten is doorkruist door activisme. Het is een schande dat een anti-Israëlorganisatie als The Rights Forum hier de staat Israël een draai om de oren mag komen geven. Want over de vervolging van christenen door Hamas hoor je die club niet.”
Tijdens de hoorzitting vaart Siepermann zoals verwacht stevig uit naar Israël. „Het geweld van Joodse kolonisten tegen Palestijnse burgers neemt sterk toe en de positie van Israëlische mensenrechtenverdedigers staat steeds meer onder druk.”
Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) en Kortenoeven vragen hem meteen waarom hij de mensenrechtenschendingen door Palestijnen niet aankaart. „Het betoog van Siepermann is zeer onevenwichtig”, haalt Kortenoeven uit. „Ik hoor hem niet over de genocidale haat tegen Joden.”
Voorzitter Ferrier voelt zich na de felle aanval genoodzaakt Siepermann weer wat op zijn gemak te stellen: „U zit hier volkomen gelegitimeerd en rechtmatig. Een Kamermeerderheid heeft u hiervoor uitgenodigd.”
Siepermann –die trouwens niet alleen is, maar wordt vergezeld door de niet-uitgenodigde hoogleraar internationaal recht Liesbeth Zegveld– blijkt niet uit het veld geslagen: „Natuurlijk moet er ook worden gekeken naar mensenrechtenschendingen door Palestijnen. Het kabinet zit daar redelijk goed bovenop. Maar het beleid jegens Israël schiet extreem tekort.”
Gelukkig voor PVV, ChristenUnie en SGP blijkt te elfder ure toch de pro-Israëldeskundige Matthijs de Blois van de Universiteit Utrecht op de hoorzitting aanwezig te zijn. „Israël staat in het Midden-Oosten met stip bovenaan als het gaat om de bescherming van mensenrechten”, betoogt hij. „Het land kent een serieus rechtssysteem, een vrije pers en grondrechten.”
Kortenoeven en Van der Staaij knikken instemmend.