Snoeien in kosten leidt tot verbetering resultaat
Drie internationale zwaargewichten uit het Nederlandse bedrijfsleven lijken door de zure appel heen te bijten. Ze presenteerden donderdag meevallende kwartaalcijfers, die echter geen harde vingerwijzing vormen voor een verbeterende economie. De sterkere resultaten zijn vooral het gevolg van het snoeimes in de kosten.
Kostenbeheersing is in het bedrijfsleven sinds de neergang van de wereldwijde economie het parool, ten koste van duizenden banen. De ingrepen bij ABN Amro, Aegon en Reed Elsevier werpen hun vruchten af. De twee financiële instellingen overtroffen met hun cijfers over het tweede kwartaal de verwachtingen van analisten. Zij boekten een nettoresultaat van respectievelijk 782 miljoen en 466 miljoen euro. De winst van ABN Amro en Aegon ging een jaar eerder hard onderuit. De Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier voldeed donderdag met 596 miljoen euro aan de prognoses.
Op de effectenbeurs in Amsterdam was de stemming gedurende de dag lauw. Dat had vooral te maken met een bomaanslag op de Jordaanse ambassade in Bagdad in de ochtenduren. Maar na aanvankelijke koersdalingen wist de toonaangevende AEX-index met een lichte winst te sluiten op 309,31 punten. Reed Elsevier en ABN Amro noteerden een winststijging van respectievelijk 1,97 en 0,61 procent. Aegon sloot zonder winst of verlies.
De topmannen van de drie concerns boden de beleggers weinig extra houvast. Geen van hen waagde zich aan harde uitspraken over de gezondheidstoestand van de wereldeconomie. Bestuursvoorzitter R. Groenink van ABN Amro ging nog het verst. Hij signaleerde „aarzelende tekenen van herstel.” Elsevier-topman C. Davis bleef evenwel somber en zei „geen zicht te hebben op herstel.” Begin dit jaar werd er nog volop gespeculeerd over een opleving in de tweede helft van 2003.
De Europese Centrale Bank (ECB) vertrouwt erop dat die opleving zich ook daadwerkelijk aandient in de tweede helft van dit jaar. De instelling, die onder leiding staat van de Nederlander W. Duisenberg, zei een aantrekkende vraag naar producten uit de eurozone te voorzien. Recente gegevens bevestigen, aldus de ECB, dat de economische bedrijvigheid in diverse delen in de wereld aantrekt.
Tegenover de relatief goede resultaten van ABN Amro, Aegon en Reed Elsevier stonden donderdag de onverminderd magere prestaties van twee andere, lichtere AEX-fondsen. Effectenhuis Van der Moolen zag zijn winst in het tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 59 procent terugvallen tot 6,9 miljoen euro, terwijl de winst van handelshuis Buhrmann bijna 90 procent lager uitkwam op 1,9 miljoen euro. Ook bij deze bedrijven lopen kostenbesparingsprogramma’s, maar zij weten daar vooralsnog niet de vruchten van te plukken.