Aantal beregeningsverboden neemt snel toe
Het aantal beregeningsverboden voor agrariërs breidt zich snel uit. Op zeer veel zandgronden mag niet meer gesproeid worden. Drenthe en Zuid–Limburg zijn als laatste grote zandgebieden waarschijnlijk in het weekeinde aan de beurt, als de hitte en de droogte aanhouden.
Dat heeft J. Leenes van de Unie van Waterschappen donderdag gezegd. Op dit moment gelden volgens hem sproeiverboden voor de Zeeuwse Eilanden, grote delen van Brabant, Noord–Limburg en de westkant van de Veluwe.
Vanaf vrijdag gaat het verbod gelden voor Twente en het gebied rondom Dalfsen in midden–Overijssel. Alleen de zeer waterrijke gebieden als Friesland en de Kop van Noord–Holland blijven voorlopig buiten schot, zo verwacht de woordvoerder.
Alle water– en heemraadschappen vragen land– en tuinbouwers dringend om verstandig om te gaan met het besproeien van de akkers, zegt Leenes. Onder meer in het Rivierengebied zijn daarvoor aanwijzingen gegeven zoals ’s nachts beregenen, zodat het water niet meteen verdampt, en onderling afspraken maken. Dat laatste is nodig om te voorkomen dat agrariërs die aan het eind van een watergang zitten geen sproeiwater meer hebben. Rondom Nijmegen geldt in tegenstelling tot eerdere berichten nog geen verbod.
De waterschappen controleren of boeren zich aan de ge– en verboden houden. Wie dat bij herhaling niet doet riskeert een boete. Maar volgens Leenes hebben de meeste agrariërs begrip voor de maatregelen, vooral omdat veel oogsten al binnen zijn.
Alleen in het Rivierengebied, waar veel fruittelers gevestigd zijn, wachten de boeren in spanning af wat er gaat gebeuren. De appel– en de perenoogst moet namelijk nog beginnen. Met hun belangen zal bij de verdeling van het water zeker rekening worden gehouden, zo verzekert de Unie–woordvoerder.