Kunst- en antiekbeurs Tefaf viert 25-jarig jubileum
MAASTRICHT (ANP) – De kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht opent vrijdag voor de 25e keer zijn deuren voor het publiek. Verzamelaars en museumdirecteuren kunnen er onder meer terecht voor een zwart marmeren sculptuur van de Britse beeldhouwer Henry Moore (met bijna 27 miljoen euro het duurste werk), een secretaire uit 1815 met een mechanisch orgel dat een Beethoven-symfonie speelt en een gebedenboek uit 1511.
Tefaf is in een kwart eeuw uitgegroeid tot een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld, stellen handelaren. „De belangrijkste verkopen vinden hier plaats”, zegt galeriehouder Peter de Boer uit Amsterdam. „Zo’n 60 procent van mijn jaaromzet behaal ik op de Tefaf.”
De jaarlijkse kunstbeurs in het Maastrichtse congrescentrum MECC „is met stip het belangrijkste moment van het jaar”, zegt ook Mari Bies van Kunsthandel Bies uit Eindhoven. „Er is nog nooit een jaar geweest dat ik niets heb verkocht en de omzetten zijn almaar gegroeid.”
Net als De Boer is Bies present sinds de eerste editie in 1988, toen de Tefaf met 97 standhouders bijna 18.000 bezoekers trok. Afgelopen jaar waren het er ruim 73.000. Dit jaar staan er 260 handelaren uit 18 landen op de beurs, die duizenden kunstwerken aan de man proberen te brengen.
Tefaf is nu de plek waar vooral particuliere kunstverzamelaars met een goed gevulde portemonnee terechtkunnen voor bijvoorbeeld een schilderij van Rembrandt of Van Gogh of een reliëf dat ooit een graftempel van een Egyptische farao sierde. In 2007 werd het duurste werk verkocht: een schilderij van Renoir voor 45 miljoen euro.
Met dit soort topstukken is de beurs steeds internationaler geworden. „Er zijn bijna evenveel buitenlandse bezoekers als Nederlandse”, zegt een woordvoerster. De Amerikanen, Fransen en Duitsers zijn de belangrijkste kopers, al laten ook verzamelaars uit Zuid-Amerika zich vaker zien. Alle pracht en praal trekt ook criminelen aan: de afgelopen 25 jaar is er vijf keer iets gestolen op de Tefaf.