Kerk & religie

Wereldwijde biddag

APELDOORN – Nationale biddagen zijn geen gemeengoed, maar bidden is van alle tijden en plaatsen. Hoe leeft het gebed in het buitenland?

Kerkredactie
14 March 2012 15:36Gewijzigd op 14 November 2020 19:55
Mary Balkema, Kalamazoo, Verenigde Staten. Foto RD
Mary Balkema, Kalamazoo, Verenigde Staten. Foto RD


Versterking van het geloof voorop

„Als ik een lijstje moest opstellen van zaken die ons land dringend nodig heeft, zou versterking van het geloof bovenaan staan. Er is een tendens op de wereld om God te negeren. Je zou dat kunnen vertalen met: God is niet meer in. Ik bid voor eenheid in liefde binnen het lichaam van Christus. Om moed om anderen in nederigheid te dienen, ondanks het onbegrip. Ik vraag om wijsheid voor onze leiders om het land in de vreze des Heeren te leiden.

De ambassadeurs van Christus, die wij christenen horen te zijn, verschillen te veel in het uitdragen van hun boodschap; dat leidt tot veel verwarring.

Wij worden geroepen om dienaars te zijn. Meer dan ooit hebben onze leiders wijsheid nodig om leiding te geven in een wereld die zo vol kwaad is.”

Ds. Eris Labady, Port-au-Prince, Haïti


Doen wat goed is in Gods ogen

„Ons land bevindt zich na de revolutie van vorig jaar in een overgangsfase. Ik zou willen vragen om te bidden voor de regering hier, dat zij zal doen wat goed is in Gods ogen. Belangrijk is ook om te bidden voor de economie. Veel mensen hier zijn nog altijd werkloos.

Daarnaast zou ik gebed willen vragen voor de weinige christenen in dit land. Bid voor volharding voor de Tunesiërs die Jezus leren kennen. Het is mijn gebed dat God ons als Tunesische christenen wil gebruiken als Zijn getuigen. Veel Tunesiërs weten niet eens dat er Tunesische christenen bestaan.

Bid ook voor de jeugd. Ik hoop dat er hier in Tunis ooit een jeugdcentrum komt waar jongeren terechtkunnen voor muziek- en taallessen, maar ook voor een goed gesprek over het geloof.”

Kamal, Tunis, Tunesië


Terug naar onze wortels

„Door de geschiedenis heen is het gebed een belangrijk deel van de Amerikaanse cultuur geweest. President Abraham Lincoln heeft eens gezegd: „Ik ben zo vaak op mijn knieën gedreven door de overweldigende overtuiging dat ik nergens anders heen kon.”

Voor een nationale biddag is het gepast om allereerst te bidden voor een einde aan de oorlogen. Daarbij moeten we niet de ontelbare offers vergeten die onze strijdkrachten de afgelopen jaren hebben gebracht.

In de tweede plaats zou ik bidden voor sterke gezinnen en een terugkeer naar onze christelijke wortels. We bidden voor het leven en de hoop dat alle ongeboren baby’s een kans krijgen om te leven.

Dan mogen we ook vertrouwen op de belofte van herstel, zoals in 2 Kronieken 7:14 wordt genoemd.

Mary Balkema, Kalamazoo, Verenigde Staten


Meer dienaars in Letland

„Wij bidden dat God in ons land meer dienaars van het Evangelie uitzendt die in staat zijn de werkelijke vragen van vandaag vanuit de Bijbel te beantwoorden.

De afgelopen tijd zijn onze gebeden ook beantwoord. Soms heel direct en persoonlijk. We moesten bijvoorbeeld bidden voor de gezondheid van een jonge predikant, en God gaf hem herstel. Sommige gebeden betroffen het werk van het Evangelie, zoals het werk onder straatjongeren door een van onze seminariumstudenten. Sommige van die jongeren hebben zich laten dopen.

Jezus zei dat we moeten bidden tot de ”God van de oogst” om arbeiders uit te sturen. Ik denk dat het nog altijd wezenlijk is dat de kerk sterke dienaars heeft die ook naar de cultuur luisteren.”

Artis Celmins, Riga, Letland


Overvloed voor iedereen

„Wij hebben in Israël net het Poerimfeest gevierd en zullen spoedig Pesach vieren. Voor ons en onze gezinnen zijn de joodse feesten een vreugdevolle aangelegenheid. Maar voor de duizenden armen in Israël is het allemaal een stuk minder vrolijk. De onzekerheid of er wel brood op de plank zal zijn, maakt dat veel arme mensen wensen dat de feesten helemaal niet gevierd worden.

Hoe kunnen zij de feesten met hun gezin vieren als er geen brood is dat zij aan tafel kunnen uitdelen?

Ons gebed op een nationale gebedsdag zou vooral zijn dat geen menselijk schepsel op deze aarde zal lijden onder de pijn van honger of de vrees van tekort.

Moge de Almachtige overvloed schenken voor iedereen op deze wereld.”

Sarah Kern, Jeruzalem, Israël

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer