Economie

Verhuisbranche overleeft ondanks crisis

DEN HAAG (ANP) – Ondanks een scherpe terugval in omzet zijn bedrijven in de verhuisbranche tijdens de economische crisis erin geslaagd grotendeels overeind te blijven. Verhuizers weten handig in te spelen op teruglopende omzetten door allerlei extra diensten aan te bieden. Op die manier weten ze een stukje omzet terug te winnen, zegt directeur Peter Overvliet van de Organisatie voor Erkende Verhuizers.

14 March 2012 15:08Gewijzigd op 14 November 2020 19:55
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Verhuisbedrijven zagen de omzet uit particuliere verhuizingen sinds 2008 met zo’n 30 procent inzakken. In 2011 was er slechts een licht herstel te zien met een groei van 1,4 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). „Het beeld is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd”, aldus Overvliet.

De markt voor particuliere verhuizingen volgt grotendeels de trend van de huizenmarkt. „En die ligt op z’n gat.” Volgens Overvliet zijn er wel grote verschillen per regio. Precieze cijfers heeft hij niet, maar de omzetdervingen kunnen uiteenlopen van 20 procent tot pakweg 40 procent. Toch zijn maar enkele verhuisbedrijven in de afgelopen jaren failliet gegaan. „Minder dan tien”, schat Overvliet.

De verhuizers proberen de verloren omzet deels te compenseren met activiteiten in aanvulling op de feitelijke verhuizingen. „Je kunt denken aan het ophangen van lampen, installeren van apparatuur en andere klusjes rondom een verhuizing”, aldus Overvliet.

Een andere nevenactiviteit die verhuisbedrijven omzet opleveren is het opslaan en bewaren van inboedels. „Je ziet dat mensen tijdens de crisis eerst hun huis willen verkopen voor ze tot de aankoop van een nieuw huis overgaan. In de tussentijd moeten ze dan vaak hun spullen opslaan”, legt Overvliet uit.

Is de particuliere markt met zo’n 100.000 verhuizingen op jaarbasis het grootste segment in de verhuisbranche, de zakelijke markt is goed voor pakweg 20.000 tot 25.000 verhuizingen. Maar ook die heeft te lijden van de krimp bij bedrijven en de economische crisis.

De zakelijke markt reageert volgens Overvliet wel trager op de ontwikkelingen, omdat bedrijven hun verhuizingen vaak al ver vooruit plannen. Toch kampt dit deel van de verhuismarkt ook met een krimp van naar schatting 10 tot 15 procent.

Dat verlies aan omzet zal waarschijnlijk blijvend zijn, verwacht Overvliet. Behalve de economische crisis spelen hier ook andere factoren een rol zoals „het nieuwe werken.” Meer mensen werken thuis of flexibeler, waardoor minder mensen op kantoren zitten, ziet Overvliet. „Daardoor wordt ook minder kantoormeubilair gebruikt.” En dat merken de verhuizers weer aan hun omzet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer