EU bevriest subsidies Hongarije
BRUSSEL (ANP) – Hongarije loopt het risico vanaf volgend jaar miljoenen euro’s aan Europees geld mis te lopen als het land zijn begroting niet op orde brengt. De ministers van Financiën van de Europese Unie stemden dinsdag in met het voorstel van de Europese Commissie om 495 miljoen euro uit de subsidiepot voor regionale ontwikkeling op te schorten.
De bewindslieden zegden toe dat als Hongarije voor 22 juni maatregelen heeft genomen om zijn huishoudboekje weer op orde te brengen, de sanctiemaatregel wordt ingetrokken. Anders zullen deze miljoenen vanaf 1 januari in de ijskast staan.
Het besluit kwam er na moeizaam en lang overleg. Meerdere EU-lidstaten, waaronder buurland Polen, hadden liever gezien dat Hongarije uitstel van 2 maanden was gegund.
Nederland steunde het voorstel van de commissie, het dagelijks bestuur van de EU, actief, zo liet minister Jan Kees de Jager weten. Hij vindt het goed dat het voorstel het gered heeft. Nu moet het Oost-Europese land aan de bak, aldus de minister.
Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) benadrukte dat de opschorting van het geld niet moet worden gezien als een straf, maar als een aansporing op orde op zaken te stellen. Hongarije voldoet al sinds de toetreding van de EU niet aan de eisen van het begrotingsbeleid. Het land moet maatregelen treffen die een langdurig en permanent effect hebben op de begroting, aldus Rehn. Welke, dat laat de eurocommissaris over aan Hongarije zelf.
Brussel maakt gebruik van de uitbreiding van bevoegdheden om landen die hun financiën niet op orde hebben vooraf te waarschuwen dit aan te passen. Eurolanden kunnen bij niet naleving een flinke boete krijgen. Niet-eurolanden kunnen onder meer via het bevriezen of stopzetten van subsidies aangepakt worden.
Een EU-diplomaat bestempelde de kwestie als „het eerste echte examen” voor de EU sinds de begrotingsregels verscherpt werden. „Europa is geslaagd.”
Hongarije kan in totaal in 2013 1,7 miljard euro aan geld voor regionale ontwikkeling tegemoet zien. Daarvan wordt dus bijna 500 miljoen opgeschort als het land het begrotingstekort niet terugdringt.