Europese wijnboeren blij met hittegolf
De hittegolf in Europa doet wijnhandelaren hoopvol terugdenken aan het topjaar 1947. Toen zorgden hoge temperaturen voor uitzonderlijk goede wijnen met bijzondere aroma’s, veel body en diepe kleuren. Dit jaar lijkt vergelijkbare wijnen op te gaan leveren.
In Duitsland zijn vooral de rieslingproducenten te spreken over de weersomstandigheden waarin de druiven uitgroeien tot gezonde, zoete pareltjes. „De druiven zijn nu prachtig: vol en rond”, zegt wijnboer Thomas Löffler. Met zijn vingers strijkt hij over dikke trossen lichtgroene rieslingdruiven en grote, vaalblauwe frühburgunderdruiven. Terwijl hij zich behoedzaam een weg baant door de wijngaard op een steile, rotsachtige helling, legt hij uit dat de vruchten goed gedijen bij de hitte omdat die gevaarlijke schimmels, fruitvliegen en wespen op afstand houdt.
„Jaren die zo beginnen zijn meestal veelbelovend”, zegt Diane Flamand, wijnexpert bij de in Bordeaux gevestigde producent Barton et Guestier. Onder soortgelijke omstandigheden kwamen in 1961, 1989, en 1990 ook al memorabele wijnen tot stand, verklaart ze.
Het hete weer heeft twee effecten die volgens wijnhandelaren tot een topjaar leiden: de druiven zijn snel rijp en ze zijn schaars. Door de vroege rijping -volgens Löffler zo’n drie tot vier weken eerder dan gepland- krijgen de druiven een hoog suikergehalte. Hoe zoeter de druif, des te meer smaak de wijn heeft. Hoewel extra suiker mag worden toegevoegd tijdens de gisting, leiden natuurlijke zoetstoffen tot de uitzonderlijkste aroma’s en bouquetten.
In Spanje, bekend om zijn rode wijnen, geeft de overdaad aan zonneschijn de druivenschil meer pigment, waardoor de donkerrode ”tintos” nog dieper zal zijn.
Door de vroege rijping zijn de druiven zoeter, maar ze bevatten ook minder water. Daardoor kan er minder wijn worden gemaakt. Naar verwachting zal in heel Europa uit de wijnoogst van dit jaar „minder kwantiteit, maar meer kwaliteit” komen, zei de Italiaanse boerenbond Coldiretti onlangs. Ook minder flessen chianti en brunello dus.
Volgens wijnboeren is de kwaliteit voor de inkomsten belangrijker dan de kwantiteit, omdat de prijzen stijgen. „De combinatie van minder wijn en een hoge kwaliteit betekent dat de boeren dit jaar een goede prijs kunnen krijgen voor hun product”, stelt Nicolas Gomez van de Spaanse Confederatie van Landbouwcoöperaties. „Het is makkelijker om meer voor een uitzonderlijke wijn te vragen dan voor een matige”, vult Elzas-wijnboer Laurence Faller hem aan.
Maar de wijnbouw is geen exacte wetenschap en totdat de oogst daadwerkelijk binnen is, kan het nog misgaan. Vooral druiven die laat rijpen, zoals de riesling, de cabernet sauvignon en de merlot, kunnen nog het slachtoffer worden van onstuimig nazomerweer. Als er in september bijvoorbeeld veel regen valt, zullen de vroegrijpe druiven eerder gaan rotten, verklaart de Duitse wijnboer Löffler.
Boeren in de Champagne maken zich helemaal geen zorgen. De bubbels zullen in 2003 hoe dan ook uitzonderlijk smaakvol zijn. „We hebben al een heel goed jaar gehad en dat hebben de wijnranken onthouden. Het is vastgelegd”, zegt Arnaud Descotes, wijnboer in de Champagne. „Zelfs al krijgen we een hele natte augustusmaand, de maanden daarvoor zijn bijzonder gunstig geweest en dat kan niet meer veranderen.”