Dreigende voedselcrisis in Sahelregio Afrika
APELDOORN – In de Sahelregio, in het westen en midden van Afrika, dreigen op brede schaal honger en ondervoeding. Hulporganisatie Oxfam deed vrijdag een noodoproep om een humanitaire crisis te voorkomen.
In delen van Tsjaad, Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger en Senegal is het aandeel ondervoede mensen inmiddels gestegen tot 10 à 15 procent of zelfs meer. Wanneer meer dan 15 procent van de bevolking ondervoed is, geldt volgens internationale richtlijnen de noodtoestand. Het stempel hongersnood geldt in het geval 30 procent van de bevolking aan acute ondervoeding lijdt en dagelijks zeker 2 op de 10.000 mensen sterven.
„Miljoenen mensen staan aan de rand van een grote crisis”, waarschuwde Oxfamregiocoördinator Mamadou Biteye vrijdag. „Alles wijst erop dat de droogte verandert in een catastrofe als er niets wordt gedaan. De wereld kan dit niet laten gebeuren.”
De regeringen van Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en om internationale steun gevraagd. Volgens cijfers die de Verenigde Naties afgelopen week publiceerden, dreigt in de Sahelregio honger voor 13 miljoen mensen, van wie 5,5 miljoen in Niger en 3,5 miljoen in Mali.
De situatie in de regio heeft te maken met een combinatie van factoren: droogte, hoge voedselprijzen en conflict. Volgens Oxfam zijn de voedselprijzen 25 tot 50 procent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO liet weten dat de agrarische productie in de Sahelregio vorig jaar 25 procent lager uitpakte dan in 2010. Mauritanië en Tsjaad zijn het hardst getroffen met een halvering van de productie. De oogsten in buurlanden Nigeria, Benin en Ghana waren dit jaar redelijk goed, maar volgens waarnemers is het overschot niet genoeg om de andere Sahellanden te behoeden voor honger.
Daarbij komt het conflict dat in januari dit jaar uitbrak in het noorden van Mali tussen leden van het Toearegvolk en de regering van het land. Inmiddels zouden daardoor zo’n 140.000 mensen op de vlucht zijn geslagen, van wie velen naar Niger, Burkina Faso en Mauritanië. Volgens Mauritanië zijn alleen daar al zeker 31.000 vluchtelingen gearriveerd.
De Toearegs liggen al jaren overhoop met de autoriteiten. Maar dit keer lijkt het erop dat zij zich veel beter hebben georganiseerd en ook militair in staat zijn successen te boeken.