Oppositie Syrië wijst dialoog af
Buitenlandredactie
BEIROET – De Syrische Nationale Raad (SNC) verwerpt de oproep van VN-gezant Kofi Annan om een dialoog aan te gaan met het regime van president Bashar al-Assad.
De leider van de raad, Burhan Ghaliun, noemde overleg gisteren zinloos en onrealistisch als het regime ondertussen de eigen bevolking afslacht.
Volgens Ghaliun heeft de oproep van Annan de Syriërs teleurgesteld. Annan, die door de Verenigde Naties en de Arabische Liga is aangewezen als speciaal gezant voor Syrië, zei eerder deze week dat het zijn missie is een „politiek proces” op gang te brengen om een einde te maken aan het conflict in Syrië. Annan waarschuwde voor een verdere militarisering van het conflict en heeft er bij de regering en de oppositie op aangedrongen een politieke oplossing te vinden.
„Ik hoop dat niemand serieus denkt aan het gebruik van geweld in deze situatie”, aldus Annan. „Ik denk dat verdere militarisering de situatie alleen maar erger maakt.”
Ghaliun zette de verklaring van Annan weg als onrealistisch. „Dit soort uitlatingen is teleurstellend en biedt de Syriërs, die elke dag worden afgeslacht, weinig hoop. Het lijkt alsof we elke keer naar dezelfde film kijken”, aldus de oppositieleider. „Mijn grote vrees is dat hij (Annan, red.), zoals andere internationale gezanten voor hem, een maand of twee wil verspillen aan zinloze bemiddelingspogingen.”
„Het lijkt alsof hij op Mars leeft”, zei Mohammad Saeed, een activist uit Duma, een voorstad van Damascus, gisteren over de oproep van Annan. „Tussen ons en Bashar al-Assad staan de lichamen van 5000 martelaren. We kunnen elkaar niet horen, zelfs niet als we dat zouden willen. Over wat voor dialoog hebben ze het?”
In Syrië zijn gisteren zeker zeventig doden gevallen als gevolg van het optreden van regeringsgetrouwe eenheden. Dat hebben tegenstanders van het regime van president Assad gemeld.
Het was de afgelopen dagen relatief rustig in het Arabische land tijdens het bezoek van Valerie Amos. De Britse barones is bij de Verenigde Naties belast met humanitaire hulpverlening. Ze is gisterochtend vertrokken naar Turkije. Amos was onder meer in Homs. De wijk Baba Amro in die stad was tot voor kort weken achtereen beschoten door het leger. Volgens Amos zijn delen van de wijk volledig verwoest.
Volgens getuigen en activisten gingen na het vrijdaggebed tienduizenden Syriërs de straat op om te demonstreren tegen het regime van Assad. Onder meer in Aleppo, Daraa, Latakia, Damascus, Homs en Hama werd betoogd.
In het noordelijke Aleppo waren zeker vijftien verschillende betogingen, meldde de lokale activist Mohammed Halabi. Ordetroepen hadden het vuur geopend en arresteerden mensen, voegde hij eraan toe. Volgens hem was het de grootste demonstratie in de tweede stad van het land sinds de opstand een jaar geleden begon. Betogers riepen om de executie van Assad en om wapenleveranties aan het opstandige Vrije Syrische Leger. Ook in de hoofdstad Damascus traden Syrische ordetroepen gisteren keihard op tegen betogers die actievoeren tegen het bewind van Assad.
Bij de opstand zijn volgens de Verenigde Naties al 8500 doden gevallen.