Dordrecht stopt paalrotsubsidies
DORDRECHT – De gemeente Dordrecht stopt op 10 juli met het verstrekken van de zogenaamde paalrotsubsidies.
Huiseigenaren kunnen met de paalrotsubsidie de fundering onder hun woning herstellen. De gemeente verwacht dat uiteindelijk 400 woningen niet zullen worden aangepakt.
Het project ”funderingsherstel” draait al meer dan tien jaar in Dordrecht. In de vooroorlogse wijken staan veel woningen op houten palen. Als het grondwaterpeil te laag is, komen de paalkoppen droog te staan en treedt er paalrot op. Daarmee verliest de fundering haar draagkracht en kunnen huizen verzakken.
Ongeveer 1150 woningen golden als probleemgeval. De afgelopen jaren heeft Dordrecht zo’n 30 miljoen euro besteed om de paalrot aan te pakken. Inmiddels zijn 600 woningen behandeld –waarvan 59 het afgelopen jaar– en op dit moment zijn er nog eens 52 woningen waaraan wordt gewerkt of waarvoor onlangs een bouwvergunning is verstrekt. Daarnaast is er overleg met de eigenaren van 92 woningen over toekomstig herstel.
Ondanks deze extra inzet van de gemeente blijven er nog ongeveer 400 woningen met een slechte fundering over. Als in juli de gemeentelijke subsidieregeling afloopt, draaien woningeigenaren daarna zelf op voor alle herstelkosten.
„Een probleem voor de betrokken eigenaren, maar ook voor de bewoners eromheen. Want we pakken als gemeente de paalrot steeds bloksgewijs aan”, zegt wethouder Reynvaan. Als minstens 50 procent van de eigenaren binnen één bouwblok de fundering wil herstellen, schrijft de gemeente de andere eigenaren aan om hen te dwingen mee te doen aan het project. „Voor 10 juli moet de laatste aanvraag bij ons binnen zijn. Zo niet, dan draaien de mensen in de toekomst zelf op voor de kosten”, benadrukte de wethouder. Tegen een aantal eigenaren loopt nog een aanschrijving, of overweegt de gemeente deze te doen.
De redenen voor de eigenaren om niet mee te werken lopen volgens de gemeente uiteen. Sommigen kunnen of willen de hoge kosten niet opbrengen, anderen zien op tegen het ingrijpende herstel of twijfelen aan de noodzaak van de ingreep.
Van de 400 woningen die niet worden aangepakt, zouden er 100 binnen vijf jaar in acute problemen komen.
De gemeente verwacht dat er uiteindelijk 750 woningen worden hersteld. De totale kosten voor Dordrecht bedragen naar verwachting 31 miljoen euro. De gemeente heeft een bijdrage van het ministerie gekregen van 2,4 miljoen euro. Omdat er voldoende woningen hersteld zijn –de voorwaarde was minstens 500– is die subsidie inmiddels definitief toegekend.
De gemeente heeft vooral geïnvesteerd in onderzoek naar de staat van de fundering, de begeleiding van eigenaren en in een laagrentende lening voor eigenaren die de fundering van hun woning willen herstellen.
Sinds 1987 is bekend dat in Dordrecht problemen dreigen vanwege wegrottende houten palen onder woningen. Pas in 2001 heeft de gemeente besloten een onderzoek te verrichten naar de grootte van het probleem.