Economie

Griekse schuldendeal geslaagd

ATHENE (ANP) – Griekenland is erin geslaagd om genoeg investeerders mee te laten doen aan de beoogde schuldverlichting voor het noodlijdende land. Dat maakte de Griekse overheid vrijdagochtend bekend.

9 March 2012 07:27Gewijzigd op 14 November 2020 19:49
Foto ANP
Foto ANP

Volgens de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft 85,8 procent van de houders van obligaties die onder de Griekse wet zijn uitgegeven ingestemd met het akkoord. Griekenland wil de schuldenruil nu algemeen verbindend verklaren voor al deze obligaties, ook die van investeerders die niet uit vrije wil akkoord gingen met de schuldenruil.

Daardoor zou 95,7 procent van de obligaties die in handen zijn van private investeerders worden ingeruild voor nieuw staatspapier met een lagere waarde.

De obligatieruil moet de schulden van Griekenland aan private investeerders met 107 miljard euro verlagen. De claims van banken, verzekeraars, hedgefondsen en andere investeerders bedragen momenteel ongeveer 206 miljard euro.

De investeerders krijgen door het akkoord nieuwe obligaties, die ruim de helft minder waard zijn dan hun oorspronkelijke leningen aan Griekenland. Doordat de rente op de obligaties lager is en de looptijd van de nieuwe leningen langer, loopt de totale afschrijving op tot circa 75 procent.

IIF opgelucht

Het Institute of International Finance (IIF) is blij met het slagen van de Griekse schuldendeal. „Het zeer sterke en positieve resultaat levert een aanzienlijke kans op voor Griekenland om zijn economische hervormingsprogramma door te zetten”, liet IIF-voorzitter Josef Ackermann, die ook bestuursvoorzitter is van Deutsche Bank, vrijdag weten.

Tegelijkertijd wordt het volgens hem voor de eurozone nu makkelijker om een stabiele omgeving met groei te creëren. De Franse minister van Financiën François Baron sluit zich daar bij aan. „Dit is goed nieuws, een mooi succes”, aldus de minister in een eerste reactie.

Het Duitse ministerie van Financiën noemt de hoge participatie van investeerders aan de beoogde schuldverlichting „een historische stap” naar stabilisatie. De Europese ministers van Financiën zullen vrijdagmiddag volgende stappen bespreken tijdens een telefonische vergadering.

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy is het Griekse probleem opgelost. Hij sprak van een nieuwe bladzijde in de financiële crisis. „Ik wil graag zeggen hoe blij ik ben dat er een oplossing is gevonden voor de Griekse crisis, die de economische en financiële situatie in Europa en de hele wereld maanden heeft gedrukt”, aldus de president.

Rutte

Premier Mark Rutte noemt het „goed nieuws” dat Griekenland met private schuldeisers een akkoord heeft gesloten over een omruiloperatie van uitstaande schulden. „Er is een belangrijke stap gezet met deze, wat het lijkt, succesvolle omruil”, zei Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Het akkoord betekent dat wat Nederland betreft aan „een heel grote randvoorwaarde” is voldaan voor definitieve instemming met het tweede reddingspakket voor Griekenland van 130 miljard euro, aldus Rutte. Hij verwacht een akkoord daarover tussen de 17 eurolanden in de komende week.

Een Grieks faillissement is volgens Rutte nu „een stuk verder weg.” Een wanordelijk faillissement zou nog altijd „te schadelijk zijn voor de eurozone” met gevolgen die „onvoorspelbaar” zijn. Als de private schuldeisers niet hadden ingestemd met de schuldenruil was het tweede steunpakket er niet gekomen en was de eurozone met Griekenland volgens Rutte in veel grotere rampscenario’s terechtgekomen.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is tevreden over het akkoord dat Griekenland met private schuldeisers heeft gesloten. „Gelet op wat er allemaal is misgegaan, proberen we nu alles zoveel mogelijk te herstellen en dan is dit wel een belangrijke en een goede en noodzakelijke stap”, zei De Jager vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

De CDA-minister houdt nog wel een kleine slag om de arm. Hij wil alle informatie van Griekenland en van de Europese Commissie goed bestuderen en daar later vrijdag telefonisch over overleggen met collega’s uit de eurolanden voor hij een definitief oordeel velt. „Nederland heeft zich hier heel erg voor ingezet”, zei De Jager over de schuldkwijtschelding. „Dit is voor ons een harde eis en het is belangrijk te zien dat aan die eis, waar een heel jaar aan is gewerkt, dat daar aan tegemoet gekomen lijkt te worden.”

„Het is niet goed dat een land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, maar beter dit dan een te groot risico dat ze ook niet terug kunnen betalen op leningen aan landen. Het echte wanordelijke faillissement waar we zo voor vreesden, dat lijkt met deze maatregelen nu afgewend te zijn.”

Rehn

De bijdrage van de private sector is een onmisbaar element van de Griekse schuldsanering en draagt bij aan de toekomstige financiële stabiliteit van het land en van de hele eurozone. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire zaken) vrijdag gezegd. Rehn toonde zich zeer tevreden over de hoge deelname van private schuldeisers aan de Griekse obligatieruil. „Dit toont de sterke steun aan voor de overeenkomsten die in februari zijn bereikt over een tweede hulpprogramma voor Griekenland.”

Op de vraag of Europa en de andere geldschieters nu het tweede steunpakket van 130 miljard euro vrijgeven, antwoordde de woordvoerder van Rehn vrijdagmiddag terughoudend. „We doen dit stap voor stap.” Eerst moet er beoordeeld worden hoe de bijdrage van de private sector er precies uitziet. Bovendien moet het land eerst nog voldoen aan eerdere afspraken, aldus de zegsman.

Zuid-Europese rentes

De deelname van een groot aantal investeerders aan het plan voor de Griekse schuldverlichting heeft vrijdag gezorgd voor dalende rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. Het rendement op 10-jarige Spaanse leningen daalde tot 5 procent, tegen 5,1 procent op donderdag. De rente op vergelijkbare Italiaanse obligaties zakte met dezelfde marge tot 4,7 procent. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een lagere rente wijst op een hogere waarde.

Verzekeringen

Griekenland maakt zich geen zorgen over de gevolgen van de afschrijving op zijn schulden voor de uitbetaling van obligatieverzekeringen. Dat zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vrijdag in het Griekse parlement.

„Het nettobedrag waar het wereldwijd om gaat, is nog geen 5 miljard”, stelde Venizelos. „Dat bedrag is absoluut te verwaarlozen voor de Griekse en Europese economie.”

De internationale handelsorganisatie voor derivaten (ISDA) bepaalt vrijdagmiddag of de obligatieruil die Griekenland met investeerders overeen is gekomen, als een wanbetaling moet worden gezien. In dat geval moeten verzekeringen tegen wanbetaling (credit default swaps) worden uitgekeerd. Het nettobedrag dat uitstaat op die verzekeringen, zou ruim 3 miljard dollar bedragen.


Details schuldenakkoord

Hieronder volgt een overzicht van het akkoord:

  • 85,8 procent van de obligaties die onder Griekse wetgeving zijn uitgegeven, is aangemeld voor de schuldenruil. Hierbij gaat het om een bedrag van 152 miljard euro op een totaal van 177 miljard euro. Daarnaast is voor 20 miljard euro aan onder buitenlandse wetgeving uitgegeven obligaties aangemeld.

  • 5,3 procent van de houders van Griekse schulden heeft aangegeven het niet eens te zijn met voorwaarden van de schuldenruil.

  • Griekenland zal clausules in werking stellen die de schuldenruil ook oplegt aan private houders van Griekse obligaties die niet vrijwillig meewerken. Daardoor valt uiteindelijk 95,7 procent van de obligaties (197 miljard euro) onder het akkoord.

  • Obligatiehouders krijgen voor elke 100 euro aan oude Griekse obligaties voor 46,50 euro aan nieuw staatspapier met een langere looptijd en een lagere rente. Hiervan komt 31,50 euro voor rekening van Griekenland. Het overige bedrag bestaat uit obligaties van het Europese noodfonds EFSF.

  • De obligatieruil moet de huidige schuld van 206 miljard euro van Griekenland aan banken, verzekeraars en andere investeerders met 107 miljard euro verkleinen.

  • Dit moet ertoe bijdragen dat de totale schuldenlast van Griekenland (nu zo’n 350 miljard euro) in 2020 daalt tot ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Die verhouding bedraagt nu circa 160 procent.

  • De obligatieruil was een voorwaarde van de EU en het IMF voor verstrekking van nieuwe noodkredieten aan Griekenland, ter waarde van 130 miljard euro. Die kredieten moeten een bankroet van Griekenland voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer