Arabische Liga erkent bestuursraad Irak niet
De Arabische Liga heeft dinsdag besloten de door de Amerikanen benoemde bestuursraad van Irak niet te erkennen. De Iraakse zetel bij de organisatie blijft leeg totdat er verkiezingen zijn gehouden.
De bestuursraad is „een begin”, zei secretaris-generaal Amr Moussa na een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten waarop het besluit werd genomen. De bestuursraad was niet op de vergadering vertegenwoordigd. Erkenning door de Arabische Liga had het prestige van de bestuursraad verhoogd. De leden worden in de Arabische wereld nu gezien als marionetten van de Amerikanen.
„De steun van de Arabische Liga is dringend gewenst om onze terugkeer naar onafhankelijkheid te bespoedigen”, zei een woordvoerder van Mohsen Abdel-Hamid, leider van de Iraakse Islamitische Partij en lid van de bestuursraad. „De Arabische Liga had de bijzondere omstandigheden in die hebben geleid tot de Amerikaanse interventie in Irak in haar afweging moeten meenemen.”
De Arabische Liga sprak ook over een eventuele Arabische bijdrage aan de internationale troepenmacht in Irak. Moussa was er kort over: „Arabische troepen naar Irak sturen is uitgesloten, nu en in de toekomst.”
Ondertussen wordt er gewerkt aan de opbouw van het nieuwe Iraakse leger. De eerste 400 rekruten van het nieuwe Iraakse leger zijn vertrokken naar Noord-Irak om daar een militaire training te volgen. Dit maakte een woordvoerder van de coalitie dinsdag bekend. De rekrutering voor de nieuwe strijdmacht begon op 19 juli. Deze week begint de eerste trainingsperiode voor duizend man. Die moeten het eerste gemechaniseerde infanteriebataljon van het nieuwe leger gaan vormen.
De rekruten zijn in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. In het nieuwe leger is geen plaats voor hogere legerofficieren uit het oude leger van Saddam Hussein. Officieren vanaf de kolonelsrang werden veelal benoemd uit hogere kringen van de voormalige Ba’ath-partij. De nieuwe Iraakse strijdmacht moet binnen twee jaar uit 40.000 militairen bestaan. Hun belangrijkste taak wordt het bewaken van de grenzen, belangrijke installaties en de binnenlandse stabiliteit.
Ook in het onderwijs is de wederopbouw van Irak in volle gang. De Verenigde Naties zullen circa 5,5 miljoen Iraakse scholieren vanaf het komende schooljaar voorzien van nieuwe leerboeken. Het project voorziet in het herdrukken van 66 miljoen Iraakse studieboeken. De boeken zullen volgens de VN wel eerst worden herschreven om „alle propagandistische verklaringen” uit de teksten te halen. In totaal moeten 509 titels geredigeerd worden. De VN beloven in een dinsdag verspreide verklaring ook dat circa 25.000 docenten vanaf het schooljaar 2003-2004 kunnen rekenen op een gegarandeerd salaris.