„Vrouwenrechten op de terugweg”
LEIDEN (ANP) – „Het lijkt erop dat we op de terugweg zijn als het gaat om vrouwenrechten. En dat is geen goed teken.” Filosoof en columnist Marjolijn Februari geeft donderdag de Annie Romein-Verschoorlezing in het Academiegebouw van de Universiteit van Leiden. Donderdag is het Internationale Vrouwendag.
Met name het internet en de digitalisering zorgen er volgens de filosoof voor dat profilering steeds sterker wordt. Door Facebook, gps en de registratie van persoonsgegevens door bijvoorbeeld overheden en ziekenhuizen, is er heel veel bekend over ieder persoon. „Nu is die profilering op zich niet het probleem. Maar het feit dat je daar als individu geen greep op hebt, is dat wel”, aldus Februari.
Zij vreest dat deze profilering een groter gevaar vormt voor vrouwen dan voor mannen, omdat vrouwen van oudsher sneller worden gezien als representant van hun groep dan als individu. „Vrouwen worden aangesproken op het feit dat ze vrouw zijn. Deze nieuwe vorm van seksediscriminatie lijkt mij geen goed teken.” Februari doelt bijvoorbeeld op het boek ’Twee vrouwen. De islam in de levens van Ayaan Hirsi Ali en Aafia Siddiqui’. „Stel je een boek voor over Obama en Poetin onder de titel ’Twee mannen’ en je ziet meteen dat zoiets onmogelijk is.”
Februari geeft de lezing omdat Internationale Vrouwendag en gelijke behandeling volgens haar belangrijke onderwerpen zijn waar veel te weinig aandacht voor is. „Het gaat geleidelijk en sluipend, maar ik vrees dat er harder aan de fundamenten wordt gezaagd dan wij vrezen.”
De lezing is vernoemd naar de in 1895 geboren Annie Verschoor. Ze studeerde letteren en geschiedenis in Leiden en leerde daar haar echtgenoot, Jan Romein, kennen. Samen streefden ze naar een maatschappijvorm zonder hiërarchische diskwalificatie en discriminatie. Samen schreven ze onder meer De lage landen bij de zee en De erflaters van onze beschaving.