Binnenland

Einde hitte nog niet in zicht

De hoge temperaturen in Nederland hebben ook dinsdag de gemoederen flink verhit. In grote delen van het land zijn beregeningsverboden voor de land- en tuinbouwsector uitgevaardigd en op de Leidsche Rijn geldt vanaf zaterdag een vaarverbod. Volgens het KNMI kunnen het droge weer en de warme temperaturen nog tot zeker volgende week vrijdag voortduren.

ANP
6 August 2003 06:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

Voor boeren in de hoger gelegen delen van het land in West-Brabant, gebieden in de Peel en Maasvallei en stroomgebieden in de buurt van Nijmegen geldt sinds dinsdag een beregeningsverbod. Vanaf vrijdag mag er in delen van Twente ook niet meer worden gesproeid, liet een woordvoerder van de Unie van Waterschappen weten. In de Gelderse Vallei aan de kant van de Veluwe was al eerder een verbod uitgevaardigd. Als de waterschappen de boeren betrappen op een overtreding, riskeren ze enkele honderden euro’s boete.

In Noord-Holland onder het Noordzeekanaal, Zuid-Holland en het westelijk deel van Utrecht deden de waterschappen een dringend beroep op de boeren alleen te spuiten als het noodzakelijk is en dan het liefst ’s nachts. De verboden gelden vooralsnog niet voor particulieren die hun tuintje willen bewateren.

Het besluit van de hoogheemraadschappen en waterschappen in de Randstad voor het vaarverbod op de Leidsche Rijn heeft te maken met de oplopende verzilting van hun beheergebieden. De Leidsche Rijn gaat in zo’n geval dienst doen als leverancier van zoet water voor die gebieden. Daarmee wordt de verzilting tegengegaan en blijft de waterstand op peil.

Het vaarverbod gaat niet gelden omdat de waterstand in de Leidsche Rijn te laag wordt, maar juist omdat die stijgt. Volgens een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Rijnland wordt eerst water aangevoerd uit andere rivieren en kanalen. Hierdoor stijgt het water drastisch. Met als gevolg dat schepen niet meer onder bruggen door kunnen en de stroomsnelheid flink toeneemt.

Het vaarverbod gaat ook gelden voor de Oude Rijn tussen Haanwijk en de Snellerbrug in Woerden, De Lange en Korte Linschoten en de Montfoortse Vaart. De sluizen bij De Meern, Bodegraven, Oudewater, Montfoort en Haanwijk zijn gestremd. Hoe lang de situatie gaat duren is onbekend.

Chemieconcern Akzo Nobel in Hengelo vermindert de zoutproductie met 10 procent door de hoge watertemperatuur in het Twentekanaal. Normaliter loost het koelwater in het kanaal, maar dat is bij een temperatuur van 30 graden niet meer toegestaan. Aangezien het oppervlaktewater nu 28 graden is, besloot het concern uit voorzorg te stoppen. Het is onduidelijk hoe lang deze productiedaling duurt.

In tegenstelling tot de ’verhitte’ kernreactor van het Franse Fessenheim, zeggen de kerncentrale in Borssele en de reactor in Petten geen hinder te ondervinden van de hoge temperaturen. Wel is in Borssele het vermogen van de centrale teruggeschroefd om te voorkomen dat de temperatuur van het water dat op de Westerschelde wordt geloosd, te hoog wordt.

De milieudienst DCMR waarschuwde dinsdagmiddag de industrie in het Rijnmondgebied voor het gevaar van ozonconcentratie in verband met het warme weer. De dienst gaf een zogenoemde code 1 uit voor reactieve koolwaterstoffen (onder andere oplosmiddelen). Bedrijven moeten verladingen van deze stoffen melden.

Diverse GGD’s geven op hun internetpagina’s adviezen over wat mensen wel en niet moeten doen bij deze hitte. De tips variëren van: drink twee liter water per dag en laat een kind nooit in een afgesloten auto achter tot wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken en vermijd overmatige inspanningen.

Vakbond FNV Bouw vindt dat werkgevers in deze sector een zogeheten tropenrooster moeten instellen om te voorkomen dat werknemers op het heetst van de dag in de zon moeten werken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, De Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal overleg vinden een tropenrooster voor ambtenaren overbodig. Met uitzondering van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Aangezien klimaatbeheersing op dit departement nog ontbreekt, mogen ambtenaren sinds maandag vroeger beginnen en vroeger naar huis.

Dinsdag was de eerste tropische dag met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 30,1 graden Celsius. De afgelopen vijf dagen was het gemiddelde hoger dan 25 graden. Als er nog twee tropische dagen volgen, is er donderdag officieel sprake van een hittegolf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer