Buitenland

Metrolijn Thessaloniki is goudmijn archeologie

THESSALONIKI – De aanleg van een nieuwe metrolijn in de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki heeft de afgelopen tijd tot tal van archeologische ontdekkingen uit de Romeinse tijd geleid. Dat meldde de Griekse krant Kathimerini vrijdag.

Buitenlandredactie
2 March 2012 21:34Gewijzigd op 14 November 2020 19:42

Het gaat volgens de archeologische dienst om vondsten van onschatbare waarde.

Experts ontdekten ondergronds tot nu toe een uit marmeren stenen vervaardigde straat uit de 3e eeuw voor Christus, circa 3000 graven en duizenden juwelen. „We hebben hier de geschiedenis van de stad in de late Romeinse tijd en het begin van het Byzantijnse Rijk ontdekt”, aldus de archeologe Eleni Stylianou.

De vondsten moeten uit de begintijd van de stad zijn geweest. Thessaloniki is in ongeveer 315 voor Christus gesticht door Thessalo-nikè, een halfzus van Alexander de Grote.

De ontdekkingen zijn gedaan op 6 meter diepte, onder de hoofdstraat Egnatia in het centrum van de stad. Aan weerszijden van de antieke marmeren straat zijn ook zuilen van winkels uit de toenmalige tijd aangetroffen. Interessant is dat er net als nu veel goudsmederijen waren.

Er is al besloten wat er met het materiaal gaat gebeuren. Een deel van de vondsten zal namelijk op twee toekomstige metrostations achter glas te bewonderen zijn voor de reizigers. De voltooiing van de metrolijn in Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, duurt naar verwachting nog twee jaar.

Overigens pleit een vooraanstaande archeologieprofessor uit Thessaloniki voor het herbegraven van antieke kunstschatten die zijn opgegraven. Dat meldde de krant Ta Nea vrijdag.

Volgens professor Michalis Tiverios van de Aristoteles-universiteit kan door geldgebrek in het financieel geplaagde Griekenland niet goed worden omgegaan met de opgegraven kunstschatten en moeten ze daarom maar weer onder de grond. „Moeder Aarde is de beste beschermer van onze oudheden”, aldus Tiverios. Over lange tijd –zodra er meer geld is– kunnen ze dan weer worden opgegraven als „de Grieken misschien meer respect tonen voor hun geschiedenis.”

De stad vormde een van de centra tijdens de hellenistische periode. Zeker tot ver in de middeleeuwen werd de stad begeerd en maakte het wisselend deel uit van meerdere grootmachten. Van 1430 tot 1912 behoorde het aan de Turken.

In ongeveer 50 na Christus preekte de apostel Paulus er. Vandaar de twee brieven aan de Thessalonicenzen in het Nieuwe Testament.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer