Aanslag op hotel in Jakarta: tien doden
Een terroristische aanslag op het Marriott-hotel in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft vandaag zeker tien mensen het leven gekost. Ten minste zeventig personen, onder wie veel buitenlanders, zijn naar ziekenhuizen afgevoerd.
Vermoedelijk reed een terrorist tot voor de ingang van het hotel, waar hij rond 12.45 uur zijn auto liet ontploffen. Op de straat voor het vijfsterrenhotel lagen kort na de aanslag verkoolde lichamen en stonden auto’s in brand. Dikke rookwolken stegen op uit een groot gat in de lobby van het 33 verdiepingen tellende gebouw, waarvan vijf etages zwaar zijn beschadigd. Onder de doden zou ten minste één buitenlander zijn.
Het hotel, dat 333 kamers telt, ligt in een wijk waarin een groot aantal ambassades is gevestigd en is populair bij buitenlanders. Het restaurant van het hotel raakte zwaar beschadigd door de explosie en de daaropvolgende brand. Een fotograaf van het persbureau Associated Press zag drie verbrande lichamen in een uitgebrande auto voor het hotel.
De Amerikaanse ambassade in Jakarta ontvangt regelmatig gasten in het Marriott-hotel. Voor vandaag zou de ambassade echter geen bijeenkomst in het gebouw op het programma hebben staan.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar deskundigen wezen met de beschuldigende vinger direct naar de radicale moslimorganisatie Jemaah Islamiyah (JI). Die organisatie zat ook achter de aanslag op Bali die in oktober vorig jaar 202 mensen het leven kostten.
Volgens een Singaporese expert is de aanslag geen verrassing. „Het grootste deel van Jemaah Islamiyah is nog steeds voortvluchtig.” Kortgeleden ontsnapte nog de bommenmaker van JI, al-Ghozi, uit een Filipijnse gevangenis.
Sinds de aanslagen op Bali waarschuwen de Indonesische autoriteiten geregeld voor aanslagen door moslimfundamentalisten. Drie weken geleden zei de Indonesische regering dat de militante leden van JI spoedig nieuwe aanslagen zouden plegen. Enkele dagen daarna ontplofte een bom bij het parlement. Die richtte echter weinig schade aan.
De Indonesische minister van Veiligheidszaken, Susilo Bambang Yudhoyono, stelde onlangs dat de rechtszaken die momenteel lopen tegen de verdachten van de bomaanslag op Bali en de vermeende leider van Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir, een aanleiding kunnen zijn voor nieuwe terreuraanslagen. Een van de hoofdverdachten van die aanslag, Amrozi, wordt donderdag berecht. Tegen hem is de doodstraf geëist.